Sommersløve nordmenn enkle offer for ID-tyveri: Denne sommertabben kan koste deg dyrt

apple

To av tre frykter ID-tyveri, men halvparten bruker usikre nettverk i utlandet i sommer, ifølge en fersk undersøkelse.

– Tenk deg om. Å logge på nettverk på cafeer og hoteller kan bli starten på et ID-tyveri-mareritt, sier Einar Brekken i Frende Forsikring. 

De ferske tallene om nordmenns nettvaner i ferien kommer fra en reiseundersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring.

– Det er mye bedre å bruke 3G eller 4G-nettet på mobilen din enn det trådløse i sommer. Litt høyere mobilregning er en liten pris å betale sammenlignet med hva et ID-tyveri kan koste deg, sier Brekken.

Vanskeligere å hacke mobilnettet
Det er mye vanskeligere å hacke mobilnettet ditt enn et trådløst nett. 

– Unngå å logge deg på et wifi som ikke krever passord, sier Rikard af Sandeberg, administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty. Grunnen er at wifi-løsningene til en strandcafe, en turistattraksjon eller et hotell kan være usikre.

– Mobilnettet er det trolig bare deg som bruker, men du vet aldri hvem som er koblet til samme nettverk som deg hvis du bruker offentlige løsninger på flyplasser, cafeer eller restauranter, sier Einar Brekken som er ansvarlig for ID-sikring i Frende.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

Falske nettverk 
Når du går inn på en nettside, kan andre som bruker samme nettverk kunne se brukernavnet og passordet ditt hvis de vet hvordan dette gjøres.

– En bedrager kan i tillegg sette opp falske wifi-nettverk som de eksempelvis kaller «Gardermoen_fri_wifi» i håp om at uvitende skal logge seg på. Slik får de full tilgang til alt du skriver, sier Sandeberg i cxLoyalty.

150 000 nordmenn er rammet
Hvert år rammes tusenvis av nordmenn av ID-tyveri. Ifølge NorSIS har 150 000 nordmenn opplevd dette de siste to årene.

– Vi forventer at omfanget av skadene blir større fremover, sier Rikard af Sandeberg.

– For å redusere risikoen for ID-tyveri må du gjøre det vrient for uvedkommende å ta kontroll over enhetene dine eller få tilgang til kontoer og personlige opplysninger om deg, sier han.

Halvparten er mer forsiktige på sosiale medier
Frendeundersøkelsen har også spurt nordmenn om de har blitt mer forsiktig med bruken av sosiale medier i løpet av det siste året. Her svarer hele 50 prosent «ja».

– Det håper vi stemmer også i sommer. Det er lett å tenke at «det går sikkert fint» når du har fri i noen minutter og bare vil sjekke om det har skjedd noe spennende på sosiale medier eller lese siste nytt hjemmefra, sier Einar Brekken.

Les også:  Engelske lydbøker øker

Hvis du vil føle deg helt trygg på at ingen hacker seg inn på kontoene dine på sosiale medier når du er på ferie, må du faktisk logge deg av alle sosiale medier på mobile enheter, slette browserhistorikken og aktivere to-trinns bekreftelse der det er mulig.

– Men da må du også leve med at du ikke får delt bilder og opplevelser på sosiale medier helt til du kommer hjem, sier Brekken.

Andre triks ID-tyven bruker 
Hvert år lurer ID-tyven mange nordmenn blant annet ved å ringe eller sende e-post eller melding med lenker til falske nettsteder.

– Du bør være kritisk til e-poster som ber deg klikke på lenker til ukjente nettsider, sier Rikard af Sandeberg.

En ID-tyv er god på å legge puslespill. De kan samle biter av informasjon om deg fra ulike steder. Når bitene er satt sammen har de detaljert kunnskap om deg og identiteten din.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

– Derfor er det også viktig at du tenker over hva du skriver om deg selv på sosiale medier og blogger. Pass på hvordan du framstår, spesielt hvis du har åpne profiler på sosiale medier, sier Sandeberg.

– De økonomiske konsekvensene av et ID-tyveri er en stor ryddejobb og det kan være overveldende å sitte alene med dette. Derfor er det greit å sjekke om forsikringen kan hjelpe deg med håndtering, opprydding og forebygging av ytterligere misbruk, sier Einar Brekken.

Wifi-vett på ferie:

  • Ikke bruk offentlig tilgjengelig Wifi som ikke er passordbeskyttet eller kryptert.
  • Selv om nettverket krever passord, vær kritisk til hvilke sider du besøker.
  • Skal du bruke BankID? Ikke vær pålogget wifi i det hele tatt, bruk heller mobilt bredbånd.
  • Unngå å klikke på forgrunnsvinduer (pop-ups) eller andre notifikasjoner som ber deg om å oppdatere personlige informasjon. Dette kan være forsøk på å lure deg inn på en usikker webside.
  • Slå av funksjonen som automatisk kobler deg til ulike nettverk.

Kilde: cxLoyalty og Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.