Solfeber blant private aksjonærer på Oslo Børs

aksjer valuta fond

Selv om september måned vil stå igjen som en av historiens mest dramatiske månedene for verdens oljemarked, var det solfeber for private investorer hos Nordnet. Scatec Solar er månedens mest kjøpte aksje, tett fulgt av Equinor. 

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 13,5 milliarder kroner i september og netto ble det kjøpt for 81 millioner kroner. Scatec Solar troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 42 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på nest 40 millioner kroner.

– Scatec Solar har vært et eventyr å eie så langt i år, med en stigning på over 60 prosent. Tidligere i september laserte også selskapet en ny tjeneste som tilbyr industrielle aktører i fremvoksende markeder tilgang til fleksibel, pålitelig og rimelig strøm gjennom leasing av solcelleparker. Den nye tjeneste, kalt Release, vil først og fremst være fordelaktig for mindre bedrifter, som nå får tilgang på miljøgunstig energi, sier Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

– Selskapet fullførte også en rettet emisjon på 1,3 milliarder kroner i løpet av september. Emisjonen var over 3 ganger overtegnet, så her var det voldsom interesse. Jeg synes dog det er merkelig at selskapet ikke også satt i gang en reparasjonsemisjon til småsparerne, Nordnet har trass alt over 1 prosents eierandel i selskapet. Dette er litt arrogant aksjonærpolitikk fra selskapet, sier Johannesen.

Børsmåneden september var øvrig preget av situasjonen i Midtøsten og oljeprisen. September måned endte opp hele 4 prosent. Mye av oppgangen på Oslo Børs kan tilskrives den dramatiske hendelsen i Saudi Arabia, der det ble gjennomført hele 19 angrep på verdifull infrastruktur på Saudi Aramcos oljeraffineri. Dette førte til at hele 5 prosent av verdens tilbud av olje ble tatt bort over natten og igjen førte til en kraftig stigning i oljeprisen. Dette har i så måte dratt Oslo Børs, som er oljetung. Videre står vi i startgropen av et spennende tredjekvartal, der tallene til verdens største selskaper kommer på rekke og rad i ukene fremover. Analytikerkorpset er på sin side ganske skeptisk til inntjeningen og har bakt inn en ganske svak inntjening. Dette kan føre til stor volatilitet i månedene fremover. 

Nordnets kunder har i september måned kjøpt sykliske selskaper, som Scatec Solar, Equinor og Flex LNG. På salgssiden blinker NEL seg igjen ut som en soleklar kandidat.

– I tillegg til Scatec Solar, ser vi at Equinor igjen er en av de mest nettokjøpte aksjene blant våre kunder. Det er gledelig å se at mange av våre kunder traff «planken» i Equinor og har hatt en fantastisk reise de siste månedene, forteller investeringsøkonomen.

På salgstoppen troner Nel, Gjensidige Forsikring og Veidekke som de mest solgte aksjene i september måned.

– Nel har lenge vært den mest populære aksjen blant våre kunder. Til tross for flere dårlige nyheter den siste tiden, har selskapet steget nesten 23 prosent. Dette, i tillegg til en meget høy omsetning forteller meg at det er mange kunder som trader i aksjen. Det er nok grunnen til det store salget, og den store omsetningen i aksjen blant våre kunder, avslutter Mads Johannesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.