Sol, regn, sjø og kulde – Hva tåler malingen?

kiwa

Det kan være utfordrende å si noe sikkert om hvordan en type overflatebehandling vil fungere over tid. Vær, vind og temperatur er noen av elementene som er utslagsgivende når Kiwas overflatelab utfører tester.

Man kan ha god bakgrunnsinformasjon om malingstyper, oppbygging av malingssystemer, underlaget man ønsker å beskytte og miljøet. Hvor lang tid tar det før korrosjon oppstår og hvor lenge kan malingen egentlig beskytte konstruksjonen mot ytre omgivelser? Det er noen av problemstillingene Kiwa jobber med på oppdrag fra noen av de største kundene i bransjen.

Malingsprodusentene har som regel testet produktene nøye før lansering. De har gjerne lang erfaring i bransjen og kan gi en god pekepinn på kvaliteten av malingen og malingssystemet. Man kan også hente generell informasjon om maling i faglitteratur, men en pekepinn og fagprosa er ofte ikke nok.

– Det stilles i dag strenge krav til at enkelte malingssystemer må testes av et uavhengig laboratorium. Dette gjelder blant annet for maling som skal benyttes i offshoreindustrien, sier seniorrådgiver for materialteknologi i Kiwa, Kristian Kaltenborn.

Kaltenborn er en av Norges mest erfarne når det kommer til testing av maling, belegg og passiv brannbeskyttelse. Ved overflateavdelingen i Kiwa testes etablerte systemer og nye malingsprodukter kontinuerlig. I tillegg sørger laboratorieteknikerne for å gjennomføre nye og spennende eksperimenter.

– De produktene vi tester gjennomgår sykluser som skal gi et realistisk estimat på hvordan eksempelvis et malingssystem kan oppnå en levetid på 20 år i et utfordrende offshoremiljø, både over og under vann, sier Kristian.

Denne type test kalles en akselerert korrosjonstest og hver test har en syklus på en uke. Dette gjentas så i 25 sykluser, 4200 timer og skjer i henhold til ISO 12944-9. Testen gir et godt bilde på om et produkt vil tåle påkjenningene det vil møte offshore, slik som regn, vind, sol, sjøvann og et vidt temperaturspekter.

– Vi utfører kontinuerlige evalueringer under hele testperioden. På denne måten får man ofte tidlige indikasjoner på hvor godt malingssystemet er eller om det ikke vil «bestå» testen, sier Kristian og legger til:

– Disse evalueringene medfører at hele testperioden er veldig spennende. I tillegg har vi tett dialog med kunden underveis i testingen, og vi informerer om resultater og endringer som kommer av de klimatiske påkjenningene. Typiske feil som kan oppstå kan for eksempel være blæredannelser, korrosjonsutvikling eller avflaking/vedheftssvikt, sier Kristian.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.