Snart starter rypejakta, men er jakthunden i form?

tryg forsikring

Høst betyr jakttid for mange, og snart starter rypejakta. Mang en jeger har sin beste turkamerat i jakthunden sin. Som hundeeier er det mye du kan gjøre på forhånd for å redusere risikoen for skader under høstjakta.

– Jakthunder er dyrenes svar på toppidrettsutøvere. Skader vi ser på jakthunder har ofte sammenheng med den belastning som hundene utsettes for under trening opp til jakten, eller som skjer under selve jakten, sier veterinær Tor Kvinge ved AniCura Dyresykehus i Bergen, tilknyttet Tryg Forsikring.

Hvert år ser veterinæren skader som medfører at jakthunder ikke kan være med under jakta.

– Det vanligste er belastningsskader i skuldre og albuer og korsbåndskader i kneledd. I tillegg ser vi en del bruddskader i skjelettet, alt fra alvorlige lårbeinsbrudd til mindre brudd i leddknokler. Uansett bruddtype er dette alvorlige skader som forhindrer hunden å utøve jakt. Vi ser også en del avsprengningsbrudd hvor senefester og muskelfester er røket av fra skjelettet, forteller han.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Er ofte ikke i god nok form
En hyppig problemstilling er at jakthunden ikke er i god nok fysisk form når jaktsesongen starter. Opptrening til jakten kommer aldri eller for sent i gang, og resultatet kan bli at hunden ikke har den utholdenhet og fysiske styrke som skal til for å holde tempoet oppe over flere dager.

– Vi anbefaler jevn trening gjennom hele året med særlig fokus på utholdenhet og styrke siste 2-3 måneder før jakten starter. Trening må bygges opp slik at belastningsskader unngås, understreker veterinæren.

Korrekt fôring er også svært viktig under trening, og særlig under selve jakten. Hunden må ha tilstrekkelig drivstoff av høy kvalitet for å prestere på toppnivå under hele jakten.

– Hunder bør tilvennes ny diett i god tid før selve jakten starter, så mage-/tarm systemet er godt tilpasset endringen. I tillegg er det ekstremt viktig å sørge for at hunden får tilgang til rikelige mengder med friskt vann under hele jakten, sier Kvinge.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Han anbefaler å starte hver jaktdag med å sjekke poter og klør.

– Det er viktig at klørne ikke er for lange, da det ofte vil medføre klobrudd som er svært smertefullt og hindrer hunden å utføre jakt. Poter må i tillegg sjekkes for kuttskader og uttørring, poengterer han.

Flere forsikrer kjæledyrene
Det finnes anslagsvis 560.000 hunder, 750.000 katter og 125.000 hester i Norge. Aldri før har vi kjøpt flere dyreforsikringer, det er nå over 225.000 kjæledyr som er forsikret her i landet. Årsaken er trolig større nærhet til dyrene, og omtanke for deres trygghet.

– Jeg anbefaler alle dyreeiere å forsikre dyrene sine. Siden jakthunder er mer utsatt for skader sammenlignet med andre hunder, er det ekstra viktig at disse har en god forsikring. Mange skader krever omfattende og dyr behandling utført av spesialister, og da er en god forsikring bra å ha, sier veterinær Tor Kvinge.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Jaktsesongen i Norge 2020

  • Rypejakta starter 10.september og varer ut februar. Unntak er Finnmark, Troms og nordlige del av Nordland som har jakttid til 15.mars.
  • Villreinjakt varer fra 20.august til 30.september.
  • Hjortejakta startet 1.september og varer til 23.desember.
  • Elgjakta starter 25.september og varer til 23.desember. Unntak er i Kautokeino og Karasjok hvor det kan jaktes på elg fra 1.september. Noen kommuner kan ha helgefredning.
  • Harejakt starter 10.september og varer ut februar. Unntak er Troms og Finnmark samt nordlige del av Nordland som har jakttid til 15.mars.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.