Smaksbedømmer landets beste lokalmat

matmerk

– Jeg vil si at jeg kjenner på både ærefrykt og alvor, sier kokk Ole Martin Alfsen. Han er en av nykommerne i Spesialitet-fagjuryen. De lukter, smaker, vurderer og godkjenner produkter som får smykke seg med offisielt Spesialitet-merke.

Vi er vant til å høre den kjente kokken og vinkelneren kommentere kjendiskokkelering på TV. Nå er Alfsen på plass i en langt mer alvorsstemt sammenheng på Mathallen, Oslo:

Han er en av fire nye medlemmer i fagjuryen til den offisielle merkeordningen Spesialitet. 

Fagjuryen møtes fire ganger i året for å smake på og bedømme lokalmatprodukter som er blant de beste i landet. Det er høytidelig stemning – og musestille mens det arbeides! Juryen lukter. Smaker. De løfter glass mot lyset, ser på farge, snuser og smatter.

Les også:  Nå blir kassene på KIWI i Bodø sukkerfrie

Mat og drikke som får høy nok score av juren, tildeles Spesialitet-merket som signaliserer norsk lokalmat i særklasse. Merkeordningen forvaltes av Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

– Jeg har veldig stor respekt for produsentene som sender inn produktene sine, så det er viktig for meg å gjøre en grundig vurdering og å gi så fyldig tilbakemelding som jeg har tid til. Det fortjener de, sier Alfsen. 

Han synes jurymedlemskapet gir fint innblikk i alt det spennende som rører seg i lokalmatnorge.

Les også:  – Laksedødeligheten kan løses

– Vi er inne i en veldig spennende tid der det skjer mye. Det er spennende å se at flere løfter produksjonen over på industrielt nivå. Det er veldig viktig for Norge som matnasjon at produsenter evner og tør å satse. Vi har råvarene – at vi selv foredler dem er utrolig viktig, sier han. 

De tre andre nykommerne i juryen er Gunnar Jensen, kjøkkensjef og medeier av Mathallen i Tromsø, Nadja Hartikkala, rådgiver innen mat og drikke i Innovasjon Norge, og Anne Karine Statle, leder av Lofotenmat.

Tall fra stiftelsen Matmerk, som forvalter merkeordningen på oppdrag fra Mat- og Landbruksdepartementet, viser at over førti prosent av produktene som sendes inn, avvises. Mange blir silt ut administrativt allerede før juryen samles, forklarer fagsjef for Spesialitet Marit Strand.

Les også:  YS krever trygghet for alle som er pålagt øvelser

Alfsen sier han er imponert over arbeidet som gjøres i samarbeid med produsentene i forkant av jurymøtene. 

– Jeg var ikke klar over prosessen og distansen som Matmerk og og produsentene ofte legger bak seg for å få utviklet produktene «dit de skal være» kvalitetsmessig før de i det hele tatt sendes inn til juryen. Flott å se!, sier Alfsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.