Vi har for alvor tatt robotene til oss, og nyter godt av deres flittighet når hjemmet skal rengjøres. Markedet bugner over av robotstøvsugere i forskjellige prisklasser og med forskjellige spesifikasjoner, men hvordan finner vi den rette? Vi har laget en komplett guide, som letter utvelgelsesprosessen.
Var vi skeptiske, da robotstøvsugeren ble lansert i begynnelsen av 2000 – innrømmer det, ja! Men vi må innrømme at de små hjelperne gjør en vesentlig forskjell i den travle hverdagen. Den har mere eller mindre blitt hvermannseie, og vi ser den brukt såvel privat som i næring.
Vi forstår det godt, den er både intelligent og effektiv, og den klarer dine gulv, mens du ikke er hjemme. What’s not to like…
Men innen du skaffer deg din nye hushjelp, bør du gjøre deg følgende overveielser for å sikre, at du får den robotstøvsugeren som matcher nettop dine behov:
Gulvtype
Hvilken type gulv har du – er det hovedsakelig tepper, harde gulv eller en kombinasjon? Det er viktig at du kontrollerer hvordan robotstøvsugeren klarer de forskjellige gulvtyper, om den automatisk skifter mellom gulvtypene, og om den f.eks. er utstyrt med teppeboost, hvor den støvsuger dypere og kraftigere for å nå helt ned i teppet.
I tillegg bør du kontrollere hvordan roboten klarer tepper med høyt bust og frynser, hvis du har det i hjemmet ditt.
Programmering
Foretrekker du at du kan programmere roboten til å gjøre rent etter en plan, som passer deg? Og har det betydning, om det gjøres manuelt på roboten eller via en app? Vil du gjerne kunne sette robotstøvsugeren ekstraordinært i gang utenfor programmeringen uansett hvor du befinner deg, hvis du f.eks. får uventet besøk, og gjerne vil ha rene gulv?
Det er ingen tvil om at det er deilig å komme hjem fra jobb eller byen til rengjorte gulv, og at du ikke behøver bekymre deg for støvsugingen. Avhengig av ditt behov skal du se på robotens spesifikasjoner for programmering og wifi-tilkobling.
Kjæledyr
Har du kjæledyr, og røyter de mye? Robotstøvsugeren er en utrolig stor hjelp mot de evindelige dyrehårene i huset. Det finnes modeller, som er spesielt egnet til oppsamling av dyrehår, hvor børstesystemet er spesielt gearet til effektivt å trekke hårene fri fra børstene og sende dem direkte ned i støvbeholderen.
Dette minimerer dermed også vedlikeholdet. Kontroller derfor om robotstøvsugeren er egnet til kjæledyr.
Wifi-tilkoblet eller manuelt betjent robot
Ønsker du en enkel betjening, hvor du fysisk trykker på en knapp, og roboten setter i gang med jobben, eller ønsker du en wifi-tilkoblet robot, som kan betjenes via en app, og hvor du har rask og lett tilgang til tips og tricks? Eller ønsker du den helt avanserte robot, hvor du via appen har tilgang til rapporter, som viser hvor roboten har rengjort?
Mulighetene er mange, og det er helt opptil ditt behov, hvor intelligent du ønsker at din robotstøvsuger skal være. Du kan velge mellom roboten, der du enkelt trykker på ”Clean”, til roboten som scanner og kartlegger hjemmet ditt, for så å gjennomføre den beste rengjøring. Den sender deg også fullstendige rapporter og statistikker for dens rengjøringsevne. Med IFTTT (If This Then That), en gratis web-basert plattform får du ennå mer ut av dine app’er, idet rengjøringen automatiseres ytterligere og dermed sikrer at den intelligente roboten gjør akkurat, som du ønsker det.
Antall kvadratmeter / rom
Bor du i leilighet eller hus, har du mange rom robotstøvsugeren skal rengjøre, og har du behov for å avgrense visse områder?
Er det viktig for deg at roboten selv vet hvor den har rengjort, og kjører til oppladning når batteriet er i ferd med å bli utladet, for deretter automatisk å gjenoppta rengjøringen der hvor den måtte avslutte?
Det er viktig at du setter deg inn i, hvor mange kvadratmeter støvsugeren kan klare på én oppladning. På den måten sikrer du deg det optimale resultat. Du bør også kontrollere om roboten leveres med det tilbehør du har behov for, å kunne avgrense rom eller evt. dine kjæledyrs mat- og vannskåler.
Prisklasse
Hva skal roboten koste? Robotene er tilgjengelige i prisklasser til enhver lommebok. Det er viktig at du undersøker markedet grundig, og finner ut av hvilke av ovenstående faktorer, som er viktigst for deg, når du skal velge robot. Prissettingen er egentlig veldig enkel jo mere avansert robot, jo høyere er prisen.
iRobot Roomba ble lansert i 2002, som en av de første robotstøvsugere på markedet. Den er i dag et foretrukket valg og vinner kontinuerlig tester på verdensbasis.
Roboter som gjør en forskjell i hverdagen, er kommet for å bli, og uansett om vi velger den enkle modellen, som ”kun” støvsuger eller inkluderer den i vårt smarthjem, er våre gulv alltid rene.