Slik unngår du vinterferiebulken

if forsikring

I dag pakker mange nordmenn bilen og setter kursen mot hytta. Kø-kræsjene skjer mellom klokken 14 og 17, viser skadestatistikken.

Et godt alternativ til å stampe i køen, er å vente med å sette seg i bilen til etter klokken 18, foreslår forsikringsselskapet If.

– Det er en økt fare for ulykker i trafikken mellom klokken 14 og 17 på store utfartsdager som i dag. På kvelden avtar trafikken. Det ser vi av ulykkestallene, sier Gunhild Gjølstad, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If.

Les også:  Båtskader, grunnstøtinger og påkjørsler - Slik endte båtsesongen i Nordland

Hold god avstand
I hovedsak er det småulykker og påkjørsler bakfra som utgjør den største risikoen i utfartskøene.

– Folk er ofte litt stresset og vil komme fram til hytta raskest mulig. Men husk at du ikke deltar i en konkurranse, sier Gjølstad.

Ta med ekstra spylervæske
De nærmeste dagene er det spådd vekslende varme- og kuldegrader over store deler av landet. Dette kan føre til utfordringer både når det gjelder sikt og kjøreforhold.

Les også:  Dette bør du gjøre med tilhengeren før vinteren

– Ha med ekstra spylervæske i bilen for å sikre at du alltid har god sikt, for det kan være mye slaps på veiene, sier Gjølstad.

Vekslende temperaturer kan også føre til utfordrende kjøreforhold, og fare for underkjølt veibane med isbelegg.

– Pass på at bilen er riktig skodd, og tilpass farten etter forholdene der du er, sier hun.

Dersom turen går høyt til fjells anbefaler If også at du har med pledd, varme klær og noe mat og drikke i bilen.

Les også:  Dette fotografiet fra Arktisk vant gjev pris

– Det kan komme godt med dersom du plutselig må vente lenge på kolonnekjøring eller møter på stengte veier, sier Gjølstad.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.