Slik unngår du vannskader i sommer

drikkevann

Sommeren er høysesong for lekkende vannrør. Men noen enkle grep kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

Antall vannskader i norske boliger øker for hvert år. Skadene blir stadig dyrere, og dessverre dekker de færreste forsikringer dårlig utført arbeid og vedlikehold. Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak de fleste skadene.

Steng hovedstoppekrana
I sommermånedene juni, juli og august forventes det rundt 20.000 vannskader i norske boliger, til en kostnad av opp mot en milliard kroner. Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør.

Les også:  Nær 1 av 3 unge mangler innboforsikring

Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse rørene før de er utslitt, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var.

– Vannskader som oppstår i ferien er ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme fritt i dagevis før skaden oppdages. Men hvis du stenger hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk.

Monter lekkasjestopper
En god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen. Lekkasjestoppere er enheter bestående av en sentralt plassert stengeventil og en fuktsensor montert på gulvet under installasjonene man ønsker å overvåke.

Les også:  Nær 1 av 3 unge mangler innboforsikring

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje og stenger vanntilførselen til skadestedet. De hindrer ikke lekkasjer i å oppstå, men de kan effektivt redusere vannmengden ved en lekkasje og dermed begrense følgeskadene.

– Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad, vaskerom og toalettrom, sier Fiskum.

Sluket bør renses årlig
Sluket bør renses minst en gang i året, og det er lurt å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel, som det vil være i tomme feriehus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter utløpet.

Les også:  Nær 1 av 3 unge mangler innboforsikring

– Hvis du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som kan bli kostbart, advarer Fiskum.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.