Slik unngår du de vanligste sommerplagene

sol strand ferie

Sommer er sol og bad, sommer er jordbær, blomsterenger og fjellturer. Men sommeren kan også være feriemage, insektbitt og solbrenhet, påminner spesialist i allmennmedisin Torleif Jansen i KRY, som ikke ønsker å være gledesdreper.

Torleif Jansen ønsker å gi noen råd for å begrense mulige plager. Noen av de mest vanlige sommerplagene er ifølge Jansen mageproblemer, solbrenthet og insektbitt.

Feriemage
De fleste av oss har opplevd feriemagen, som kan være alt fra skikkelig diaré, til litt uggen mage og oppblåst med løsere avføring enn vanlig. Når vi er ute på tur endrer vi vårt vante måltidsmønster. Vi spiser på andre tider, vi spiser annerledes mat, og utsettes for andre bakteriekulturer enn dem vi er vant med hjemme.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

– For å unngå dette er håndhygiene utrolig viktig. Vask hendene godt etter toalettbesøk og før du spiser. Ett alternativ om du ikke har tilgang på såpe og vann er alkoholbasert hånddesinfeksjonsgelé. Har du en sart mage, kan det imidlertid være lurt å spise syrnede melkeprodukter med probiotika, eller ta melkesyrebakterier i tablettform, for eksempel Idoform. Begynn litt før du reiser, og fortsett ferien gjennom, er rådet fra den erfarne legen.

Ellers kan den erfarne legen betrygge oss om at nylaget kokt eller stekt mat som serveres skikkelig varm er trygt, og det samme er frukt og grønnsaker som du selv skreller.

Hissige insekter
I tillegg til hissige bakterier er det også hissige insekter som gjør seg gjeldende på sommeren. De fleste som blir stukket får milde reaksjoner, for eksempel hevelse, smerte og rød hud rundt stikket som med tid ofte begynner å klø.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

– I det fleste tilfeller er ikke insektbitt farlig, for de som ellers er friske og raske. Men, det kan være veldig irriterende. Noen tips kan jeg i midlertidig komme med om uhellet skulle være ute. Fjern brodden så raskt som mulig dersom den sitter igjen i huden. Avkjøl stikket med kaldt vann, is eller en våt klut. Og ved kløe, svie eller smerter kan du smøre på en kløestillende eller lokalbedøvende krem, sier Jansen.

Skumle føflekker
Insektene er ikke de eneste som kan føre til svie, det kan også solen gjøre. Nordmenn ligger høyt på listen over nye føflekkrefttilfeller. Overdreven soling og solforbrenning øker risikoen for føflekkreft og annen hudkreft.

Les også:  Nye tall: Stadig flere dropper tradisjonell TV

– Det viktigste man gjør, er å bruke god solbeskyttelse for å unngå å bli brent. Men, er uhellet først ute så start med å fjerne deg fra sola straks du oppdager tegn på solbrenthet.Smør deg inn med en rik fuktighetskrem flere ganger daglig. Aloe vera kan virke lindrende og har en kjølende effekt på huden. Ibux eller Paracet kan også lindre ubehaget. Men, først og fremst er rådet fra legen å huske solkrem med høy faktor.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.