Slik tar du vare på dyrene på nyttårsaften

katt jul

– Det viktigste er å starte med trening tidlig, sier Aga Zakoscielna, dyrepleier med spesialisering i atferdsterapi ved NMBU – Veterinærhøgskolen.

Slik gjør du nyttårsaften til en trygg og fin opplevelse for våre firbeinte venner.

– Det som kan være årets fineste kveld for noen, kan bli et mareritt for våre firbeinte venner, sier Zakoscielna. Mange dyr, og så mange som halvparten av alle hunder, har en eller annen form for lydsensitivitet eller fobi mot høye lyder. 

– Heldigvis er det mye både dyreeiere og de som sender opp fyrverkeri kan gjøre for å avverge situasjoner der dyrene føler seg usikre og redde, sier dyrepleieren.

Spill fyrverkeri for dyrene

Zakoscielna mener det viktigste man kan gjøre er såkalt lydtrening, der man spiller opptak av fyrverkeri eller andre lyder for dyret over en lang periode. Slike opptak kan man blant annet laste ned gratis fra nettsidene til Norsk Fyrverkeriforening.

– Start med lav lydstyrke og skru volumet litt opp når dyrene ikke lenger viser tegn til stress eller uro. Hvis hunden eller katten din allerede har utviklet lydfobi vil jeg anbefale å ta kontakt med en atferdskonsulent, slik at man kan få et skreddersydd treningsopplegg. Eventuelt kan man kontakte veterinær for medisinering, sier Zakoscielna.

Les også:  Nyhet: Barnekanalen Moonbug nå på Allente

Rikard Spets, nasjonal talsperson for Norsk Fyrverkeriforening, er opptatt av at nyttårsaften skal være en trygg og positiv opplevelse for barn og voksne, men også dyrene.

– Folk som sender opp fyrverkeri må respektere oppskytningstiden fra kl. 18.00-02.00 på nyttårsaften. I tillegg må man velge et godt sted for oppskyting, som er i god avstand fra dyr, sier Spets.

Norsk Fyrverkeriforening er en bransjeorganisasjon for fyrverkeridistributører. De siste årene har foreningens medlemmer jobbet sammen for å utvikle mer støysvake produkter og informere kjøpere om hvordan de kan ta hensyn til dyrene.

– Det er viktig å tenke på dyrene når man planlegger nyttårsaften. Men det er vanskelig å forberede seg på oppskytinger utenom den lovlige oppskytningstiden. Norsk Fyrverkeriforening ønsker både holdningsskapende arbeid og strengere håndheving fra politiets. Slik kan man gjøre nyttårsaften til en bedre opplevelse for både mennesker og dyr, sier Spets.

Les også:  Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

10 tips til en god nyttårsfeiring for dyrene:

  • Start tidlig med lydtrening. Start gjerne så fort dyrene har funnet seg til rette i sitt nye hjem.
  • Lag en «hule», kosekrok eller vær sammen med dyret i et så lydtett rom som mulig, som bad eller kjeller.
  • Hvis dyret trenger medisiner, må veterinær kontaktes i god tid før nyttårsaften.
  • Vurder beroligende feromoner. Er kjæledyret ditt bare urolig, og viser mild engstelse kan det være nok å bruke feromoner. Det er beroligende duftstoff som produseres naturlig av kjertlene i midtlinjen på en diende tispe eller fra kattes kinnkjertler. Feromoner finnes som fordamper, spray eller halsbånd. For nyttårsaften er fordamper det beste alternativet. Den må plugges inn noen uker i forveien.
  • Vær til stede. Reis aldri fra et kjæledyr på nyttårsaften.
  • Hold dyret inne.
  • Reis bort med kjæledyret. Du kan reise bort med dyret til et sted du vet er rolig. Flere tar med seg hunden til parkeringshus med etasjer godt under bakkenivå.
  • Ernæringsmessig hjelp. Du kan også gi hunden eller katten tryptofanrike måltid bestående av pasta/ris og kalkunkjøtt dersom dyret tåler dette, eller et spesialfôr som man må starte med ca. fire uker før nyttårsaften.
  • Skaff hørselsvern. Det finnes også hodetelefoner og hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA. Søk for eksempel etter Mutt Muffs.
  • Slit ut hunden. Luft hunden så tidlig som mulig på dagen, og gå gjerne en ekstra lang tur som sliter den litt ut, med innlagt mental trening som for eksempel «søk etter godbiter», dette kan gjerne også gjøres innendørs dersom hunden er med på det.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.