Slik saboterer nordlendinger hverandres spise- og treningsvaner

herbalife

Majoriteten av Nordlands befolkning skulle ønske de trente mer eller spiste sunnere. Det er mange årsaker til at vi ikke får det til, men partneren vår kan være en viktig del av forklaringen.

8 av 10 nordlendinger skulle ønske de hadde en sunnere livsstil, ifølge en spørreundersøkelse nylig gjennomført av YouGov for Herbalife Nutrition.

– Vi vil, men får det ikke alltid til. Bakgrunnen er sammensatt, men menneskene du omgir deg med kan påvirke hvor sunn du er. I disse spesielle tider er vi jo ekstra mye hjemme, og når vinteren nå kommer, blir det enda mer innetid. Tenk derfor gjennom hvordan du påvirker og påvirkes av de rundt deg, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i ernæringsselskapet Herbalife Nutrition.

Blant de spurte i fylket som er i parforhold, føler halvparten at partneren påvirker helsen deres. Bergmann understreker at kvinner og menn har ulike syn på saken.

Les også:  Felleskjøpet styrker satsingen på potet- og grønnsaksprodusenter

– Generelt i Norge føler kvinner seg i større grad negativt påvirket av partneren, mens flere menn synes at partneren har en god påvirkning på helsen sin, slår hun fast.

Spiser du usunt, kan det være negativt for den du er sammen med. 11 prosent av nordlendinger i parforhold mener de spiser mer usunn mat som følge av partnerens dårlige kosthold.

– Generelt i Norge oppgir flere kvinner enn menn at de har et sunt kosthold, og det er betraktelig flere kvinner som mener de vet hva sunn mat faktisk er. Menn, på sin side, føler seg i større grad forvirret av kostholdsråd fra media, myndigheter og lignende. Dette kan være med å forklare hvorfor menn får en større helsemessig gevinst av å finne kjærligheten enn motsatt, påpeker Bergmann.

Flere par merker at romantiske middager og annen kvalitetstid med partneren kan gå ut over helsa. Generelt i Norge hevder 13 prosent av menn i parforhold at kvinnens behov for å tilbringe tid sammen kommer i veien for treningen deres. Kun 6 prosent av kvinner sier det samme.

Les også:  1.000 uten strøm i Andøy

Motivasjonen for å trene kan også påvirkes av sivilstatus. Er du singel mann i Norge, er dobbelt så høy sannsynlighet for at du har som mål å få en finere kropp før sommeren, sammenlignet med om du er opptatt.

Nordlendinger har også blitt spurt hva de synes om at partneren tilbyr dem godteri eller usunn snacks i hverdagen. 23 prosent svarer at det er irriterende, fordi det frister å spise det. På landsbasis er det slik at kvinner misliker det i høyere grad enn menn.

– Det er nok ikke tilfeldig at kvinner blir mer irriterte enn menn av å bli tilbudt snacks. Flere kvinner enn menn sliter med småspising av usunn snacks mellom måltider, og flere kvinner enn menn ønsker å redusere inntaket av søtsaker, påpeker Bergmann i Herbalife Nutrition.

Les også:  Sjokktall: Halvparten av kontrollerte restauranter i Nordland fulgte ikke loven!

Selv om innbyggerne i Nordland tidvis stikker kjepper i hjulene for hverandre, er det tydelig at vi bryr oss om hverandres helse og har lyst til å bidra. Nordlendinger er faktisk mer bekymret for andres enn egen helse. 

– Nordlendinger er velmenende, og jeg tror vi i sum har mer positiv enn negativ effekt på hverandres helse. Men det kan være greit å tenke gjennom hvordan du påvirker de rundt deg. Husk at flere lykkes når de har en plan. Legg en plan sammen med partneren din og definer noen kjøreregler – eller «koseregler» – slik at dere sørger for å hjelpe hverandre med å ta sunne valg i hverdagen, avslutter Bergmann.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.