Slik påvirker psyken idrettsprestasjoner

asics

Er det mentale viktigere enn muskler når det gjelder å prestere i idrettssammenheng? I dag kunngjør ASICS funnene fra et unikt eksperiment som gir nye svar på et gammelt spørsmål.

ASICS og idrettsforskere samlet 10 idrettsutøvere fra hele verden i et kontrollert miljø. Her ble det dokumentert at utholdenhetsløperes prestasjoner kan påvirkes betydelig gjennom en manipulering av psykologiske forhold.

Når forholdene ble gjort tøffere (løperne måtte klare seg uten resultatindikatorer og mållinje og fikk heller ingen oppmuntring i form av heiing o.l.), opplevde selv erfarne løpere en prestasjonsreduksjon på gjennomsnittlig 60 sekunder på 5000 meter – en reduksjon som avgjør om man vinner eller ikke i utholdenhetskonkurranser.

En gjennomsnittlig differanse på 4,5 % på 5000 meter var større enn ASICS hadde forventet. I noen tilfeller var differansen på hele to minutter. For å sette det i kontekst vil et avvik på 5 % utgjøre 9 minutter i pluss eller minus i et tretimers maratonløp.

Professor Samuele Marcora er idrettsforsker og forskningsleder ved School of Sport and Exercise Sciences ved University of Kent og var med i utformingen av eksperimentet for å vise at mental trening er like viktig som fysisk trening.

Les også:  Fotball: Dette er den nye landslagsdrakten!

– Vi ønsket å vise hvor viktig psyken er for hvor bra man presterer på idrettsarenaen. Forskjellen vi avdekket i løpet av bare én dag under de angitte eksperimentforholdene, kan sammenlignes med forskjellen du typisk ville sett etter fire ukers høyintensiv trening. Vi bør med andre ord aldri undervurdere psykens betydning, sier professor Marcora.

Eksperimentet var en del av en fire dagers serie med tester som fant sted på ASICS Blackout Track, verdens første løpebane for mental trening. Den er resultatet av et samarbeid mellom professor Marcora, Jo Corbett, lege og leder for Human Performance and Health Research Group ved The University of Portsmouth, samt en gruppe profesjonelle trenere.

Utgangspunktet for banen var en teknikk som langdistanseløpere bruker for å trene psyken, og som går ut på å løpe i sløyfer på to-tre kilometer uten noen form for teknologisk assistanse. Brukt regelmessig sies det at løping under slike mer utfordrende forhold har en kontra-intuitiv effekt fordi det bidrar til bedret konsentrasjonsevne og gjør løpere mindre avhengig av hjelpemidler som musikk. I tillegg blir de bedre til å vurdere tempoet sitt.

Les også:  Slalom: Bianca Bakke-Westhoff vant europacupen sammenlagt

10 løpere med ulike styrker, deriblant en av Storbritannias raskeste maratonløpere, Dewi Griffiths, og fitness influencer Emily Abbate fra USA, løp fem kilometer under «lights on»-løpsforhold. Det vil si i godt lys og med musikk, publikum som heier og informasjon om tilbakelagt distanse og rundetider. Deretter løp de fem kilometer under «blackout»-løpsforhold, altså uten distraksjoner/hjelp, i dårlig lys, med dempet «hvit støy», ingen oppmuntring eller motiverende innspill og ingen teknologisk assistanse.

– Det var de samme 10 løperne i de samme fysiske omgivelsene, på den samme 150 meter lange banen, den samme overflaten, de samme løpeklærne og -skoene. Likevel ble alle løpernes prestasjon påvirket da vi manipulerte deres oppfatning og opplevelse av omgivelsene, forteller Jo Corbett.

Les også:  Theodor (23) vant europacupen i slalåm

– Til tross for de krevende forholdene på banen fortalte nesten alle løperne at de på et tidspunkt oppnådde en slags eufori, noe de refererte til som «ren løping». Det demonstrerer kraften som ligger i det å komme mer i takt med seg selv gjennom å stenge ute distraksjoner iblant, sier Chevy Rough, ASICS-ambassadør and Human Performance Coach som veiledet hver enkelt deltaker etter løpet.

– Jeg løp 13 sekunder saktere under ‘blackout’, men det føltes betydelig lettere. Jeg var mye roligere, hadde full kontroll og holdt et jevnt tempo, noe jeg ikke forventet skulle skje, sier langdistanseløper Susie Chan.

Den amerikanske idrettsutøveren Deena Kastor forhåndstestet banen.

– For meg var banen en påminnelse om løpingens enkle gleder: et rush av endorfiner, eller et stille sted å være. Enten du er profesjonell eller amatør kan mentale hindringer virke begrensende, men vi kan alle bruke psyken for å lykkes, sier Deena Kastor.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.