Slik lager du perfekt pinnekjøtt

mat

Fire av ti nordmenn spiser pinnekjøtt til jul viser en fersk undersøkelse utført av YouGov i 2019 på vegne av MatPrat. 

Kjøtt som er godt tørket har en mer modnet smak, og er mørkere i fargen. Er kjøttet for rødt, kan det være et tegn på at kjøttet ikke er godt nok tørket. Tidligere hadde røyking av pinnekjøttet med konservering å gjøre, men i dag er det opptil forbrukerens smakspreferanser.

Pinnekjøttet bør vannes ut i kaldt vann, i ca. 30 timer. Utvanningen gjør at kjøttet får tilbake fuktigheten som gjør at kjøttet blir mindre salt og dermed oppleves mørere. 

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

– Pinnekjøttet skal dampes til kjøttet slipper benet, og da bør man beregne ca. tre timer, sier Bjørn Tore Teigen, råvareansvarlig i MatPrat.

Tradisjonelt dampes pinnekjøttet på bjørkepinner, men her kan man også bruke poteter.

– Legg potetene i bunnen av kjelen og fyll på med litt vann og damp deretter pinnekjøttet. Potetene holder seg fint om de ikke fosskoker. I tillegg trekker potetene til seg mye god smak fra kjøttet under damping, avslutter Teigen.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

Slik gjør du:

  1. Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer. La det stå i romtemperatur.
  2. Legg en metallrist/ bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Kok opp, senk varmen og la pinnekjøttet småkoke/trekke ved 85-95 °C i ca. 3 timer, eller til kjøttet løsner fra bena. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Tips: Bruker du poteter og ikke rist/bjørkepinner, fyll på med vann slik at det dekker potetene.
  3. Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i smør og fløte. Smak til med salt og pepper.
  4. Server gjerne pinnekjøtt, vossakorv og rotmos med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.
Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

Kilde: MatPrat.no.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.