Slik kjører du trygt med takboks

naf

Vinterferien står for tur i over halvparten av landets fylker, og vi er inne i høysesongen for bruk av takbokser. To ting er viktig for å kjøre trygt med takboks; riktig pakking og en robust takboks.

– Tester viser flere direkte trafikkfarlige takbokser. Velg en som faktisk tåler en bråstopp, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vinterferie betyr at mange skal pakke ski og utstyr i bilen før turen til fjells. En kollisjonstest av takbokser NAF gjorde sammen med Testfakta i fjor, viser at flere takbokser rett og slett er trafikkfarlige. Ni bokser ble testet, og hele fire av dem fikk stryk i kollisjonstesten.

Les også:  Blytung sommer, frykter august-ulykkene

– Testen viste alvorlige feil, ski som kommer ut som prosjektiler av takboksene og bokser som flyr av taket ved en kollisjon i lav hastighet, sier Sødal. -Så er du på jakt etter en ny boks, sjekk denne og andre tester før du slår til, fortsetter han.

Husk på vektbegrensingene
Selv om du har en takboks som tåler en bråstopp eller kollisjon, så er det viktig å pakke riktig i den. Det er ikke slik at du kan dytte ubegrenset med bagasje i takboksen. Det er tre ting du må huske på for å vite hvor mye du kan pakke oppe på taket av bilen:

  • Hvor mange kilo tåler selve biltaket?
  • Hvor mange kilo tåler takboksen?
  • Hvor mange kilo tåler takstativet boksen festes til?
Les også:  Hunder kan oppdras hele livet

– Det er den laveste av disse vektgrensene du må gå etter. Tåler takstativet bare 50 kilo, hjelper det ikke at takboksen tåler 75 kilo. Da må du holde deg innenfor 50 kilo, og det inkluderer vekten på selve takboksen også, sier NAF-rådgiveren.

Har du klart for deg hvor mye last du kan ha i takboksen er det lurt å legge ski og annen bagasje slik at det ligger stabilt i boksen. Og husk å bruke stroppene i boksen for å stroppe alt fast.

Les også:  Ny undersøkelse: Derfor barberer vi oss nedentil!

– Med en god takboks og riktig pakking er du klar for en fin og trygg tur på skiferie, avslutter Nils Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.