En ny kampanjefilm for Rådet for personer med funksjonsnedsettelse i Nordland viser fram Bodø fra et noe annerledes superheltperspektiv.
– Denne kampanjen handler i hovedsak om å gjøre folk bevisst på viktigheten av universell utforming i offentlige bygg og områder, forklarer rådsleder i Rådet for personer med funksjonsnedsettelse i Nordland (RPF), Diana Johnsen. Rådet ønsket derfor å lage en egen kampanjefilm for å rette lys mot problemstillingen rundt det å tilrettelegge for alle, og gjøre folk mer oppmerksom på viktigheten av dette.
– Det har blitt en annerledes og morsom film, som vi mener får fram poenget vårt på en god måte. Personer med funksjonsnedsettelser har gjerne superkrefter som gjør at de kan fungere godt i samfunnet til tross for sine ulike utfordringer, men da er de helt avhengig av at samfunnet benytter seg av universell utforming for å tilrettelegge for alle, sier Diana Johnsen.
At det skulle brukes humor som et virkemiddel var viktig for Rådet.
– Vi er opptatt av å fremme våre interesser uten å bruke pekefinger. For oss er humor et helt essensielt verktøy for å ha det bra i hverdagen. Vi er nødt til å kunne le, både av oss selv og de ulike rare situasjonene vi havner i i det daglige. Det er reklamebyrået BYRAA som står bak filmen, en oppgave som de ærlig innrømmer at har gitt dem noe hodebry underveis.
– Rådet er en fantastisk gjeng med masse selvironi, som også er veldig tydelige på hva de vil ha. Men vi klødde oss litt i hodet over hvordan vi kan bruke humor som virkemiddel med funksjonsnedsatte i hovedrollen. Det er jo en utfordring som har en hårfin balansegang, forteller Mari Ruus, som er kreatør i BYRAA.
– Vi valgte å bygge videre på idéen om at en funksjonsnedsettelse kan gi superkrefter, med tanke på alt disse folkene får til på tross av utfordringene de har. De ER jo på mange måter superhelter, men for at de skal få brukt superkreftene sine må vi være mer oppmerksomme på hvordan vi tilrettelegger for dem, sier Mari Ruus
Målet med kampanjen er å skape en økt bevissthet rundt denne problematikken, også blant vanlige folk.
– Vi opplever at kanskje ikke alle er klar over at ledelinjer i fortau og offentlige bygg har en funksjon, og at elementer som gatebukker og elektriske sparkesykler som plasseres på fortau og lignende kan skape vanskeligheter for folk med funksjonsnedsettelser, forteller rådsleder Diana Johnsen.
– Vi håper denne kampanjen kan være en måte å synliggjøre dette og også føre til økt bevissthet rundt dette, avslutter hun.