Slik er isen i påsken 2018

is vann

På Østlandet og fra Trøndelag og nordover er det gode isforhold på innsjøer ved inngangen til påsken. Langs kysten av Vestlandet er det stor variasjon i isforholdene, og mye usikker is. For påskefjellet i høyereliggende skogsområder, Langfjella og Jotunheimen er det god is før påskeutfarten.

På kysten av Vestlandet er det flere vann med farbar is, men man må sjekke nøye, for de fleste vann har stor variasjon i tykkelse og kvalitet. Da isen er snøfri vil vårsolen gradvis bryte ned isen, og det er meldt mye sol i påskeuka i vest.

– Når du skal legge ut på påsketur anbefaler vi å planlegge turen på kartet først. I områdene med stor påskeutfart er det gode isforhold, men som alltid er det usikker is der vann strømmer under isen. Det finner man ved innløp, utløp og trange sund, steder man kan se på et kart. Strøm kan også oppstå ved oppdemming og overføring av vann ved kraftverksutbygginger, noe en ikke ser på vanlige kart. Da anbefaler vi et besøk på nettsiden iskart.no hvor en ser påvirkede områder som røde felter. Gå alltid utenom disse, sier Ånund Kvambekk, Isvarsler hos NVE.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Isoverflaten kan si noe om hvor sterk isen er
Økende vannføring i bekkene gjør at isen smelter på alle steder hvor vann er i bevegelse, slik som innløp, utløp og trange sund. Videre løsner isen langs land samtidig med at øvre islag løses opp. I nedbrytningsfasen blir isen mørkere i fargen og nedre del av isen, stålisen, omdannes til stavis og mister bæreevnen.

– Bæreevnen til stavis kan være god etter nattefrost, men når temperaturen stiger mister den brått bæreevnen, typisk rundt klokken 11, advarer Ånund Kvambekk. – Der det ligger snø på isen, vil denne beskytte isen for solen, og slik beskytte den mot denne nedbrytningen, fortsetter han.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Ferdselsråd
På www.varsom.no finner du isvarsler og opplæringsstoff som kan hjelpe deg til å ferdes tryggere på islagte vann. «På vårisen er det spesielt viktig å gå minst to i følge og ha med kasteline eller tau. Kasteline er billig, lett og redder liv.

Ispigger rundt halsen anbefales også, men hjelper deg egentlig lite på dårlig våris. Ofte brister isen når man prøver å komme seg opp på isen, og det er nesten umulig å ta seg opp av et hull i isen alene. Er du langt fra folk eller bil, bør du også ha med tørt skift i en vanntett pose.» står det i isvarslene.

Iskart som planleggingsverktøy og regObs for å dele informasjon
regObs er en app som vi har utviklet for å samle inn informasjon om snø og isforhold i Norge. I regObs kan alle lett ta et bilde og skrive inn informasjon om forholdene på vann nær seg. Alle kan bruke regObs som kilde til informasjon og observasjoner blir brukt som en del av datagrunnlaget til Isvarslingen.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Iskart.no er en tjeneste som er utviklet sammen med varsom.no og regObs som en del av produktene NVE tilbyr de som ferdes på innsjøer. Kartet viser alle isobservasjoner som er gjort i regObs og varslene kan også leses her. Videre er det avmerket hvor det er spesielt farlige områder på innsjøer som følge av kraftproduksjon.

– Gjennom regObs ønsker vi å få mer informasjon om isforhold i Norge. Informasjonen kan Isvarslingen bruke til å lage bedre varsler og den kan brukes av andre som skal planlegge tur, sier Kvambekk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.