Slik blir sommeren på NRK

nrk

NRK inviterer med på biltur i sommer, og her er programlederne! Her følger også noen nyheter om sommertilbudet i NRK Radio. Det slippes dessuten to nye podkaster denne uken.

De handler om debutsex og spøkelser. Her følger også noen høydepunkter blant sommerens tilbud av dokumentarer og spenningsserier i NRK TV.

I sommer gjør NRK som mange nordmenn: vi reiser på bilferie i vårt eget land. Hver uke fra slutten av juni til begynnelsen av august legger to kjente fjes ut på biltur i den knallgule Sommerbilen. Niklas Baarli og Silje Nordnes er det første programlederparet ut, og de starter turen på Nordkapp torsdag 25. juni.

– Det er liten tvil om at Finnmark står for noe av Norges flotteste og mest spektakulære natur og jeg gleder meg til å igjen kunne ta en runde rundt på taket av Norge. Jeg har kun vært der en gang tidligere, da i forbindelse med 71 grader nord og det var en pine for en sliten tjukkas fra Moss. Denne gangen slipper jeg forhåpentligvis å oppleve naturen med blodsmak i munnen og kanskje med litt ekstra tid til å nyte omgivelsene mine, sier Niklas Baarli.

I motsetning til Niklas, har Silje aldri før vært i Finnmark.

– Og det kan ikke regnes som mindre enn en skandale! Så jeg ble vanvittig glad da jeg ble tildelt akkurat denne etappen. Finnmark på den lyseste tiden i året må bare bli magisk. Og hvis værgudene spiller på lag også, så blir det duket for en vanvittig tur, sier Silje Nordnes.

Ronny Brede Aase og Tuva Fellman tar over Sommerbilen etter Silje og Niklas, og fortsetter turen gjennom landet fra Nordens Paris, Tromsø.

– Det blir helt episk å legge ut på minutt for minutt tur fra Tromsø og sørover. Og så er det ekstra kjekt å gjøre det sammen med Tuva. Det blir akkurat som å være på ferietur, bare med fjernsynet på slep. Det som er ekstra gøy, er at jeg og Tuva snakket om å kjøre akkurat denne ruta på privaten i sommer, så vi er mildt sagt supergira, sier Ronny Brede Aase.

Etter Ronny og Tuva har tatt turen gjennom Troms og Nordland, er det programlederduoen Rune Nilson og Torfinn Borkhus som skal ha hendene på rattet gjennom Trøndelag.

– Jeg gleder meg til å vise hele Norge en spektakulær del av landet som både Torfinn og jeg kjenner godt. Vi har reist mye som spillemenn i disse traktene. Fra fjellene, fjordene, fiskeværene og skogene i Flatanger, til de idylliske småstedene som Leksvik, Stadsbygd og Hasselvika langs Trondheimsfjorden, via kampflyhovedstaden på Brekstad til industribastionen Orkanger, sier Rune Nilson.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

Torfinn Borkhus forteller at han ser frem til både å få sodd servert i pappkrus, og til å kjøre på biltur med Rune og høre på god musikk i en uke.

– Kom gjerne med tips til flere severdigheter langs kjøreruta vår, ALT er av interesse, sier Torfinn.

– Det er en stor ære å få vær en del av Sommerbilen med så mange flinke folk. Jeg gleder meg stort til å reise rundt i Møre og Romsdal, hvor jeg studerte i Volda fra 2011 til 2014, og Vestlandet. Det blir fantastisk å møte folket det de ferierer i år. Det blir gøy å få reise med Pia. Hun har masse energi og er en person jeg tror det blir en drøm å kjøre med, sier Emil Gukild.

Pia har vokst opp i Ålesund, og er ganske kjent med strekningen de skal kjøre.

– Som ung kjørte vi ofte til Lom for å stå på ski på Juvas. Men den gangen kunne jeg ikke brydd meg mindre om naturen, jeg lå stort sett å snorka i baksetet. Nå er målet turen i seg selv, og vi har god tid til å stoppe for å bli bedre kjent med alt som rører seg langs veien. Både mennesker, turistattraksjoner, lokal mat og små og store tettsteder. Jeg håper vi får møte masse lokale folk som kan gi oss alle de beste fortellingene og hemmelighetene fra hjembygda si, sier Pia Rivelsrud.

– Så blir det interessant å se hvor bilsyke vi blir, hvis vi for eksempel skal intervjue en gjest i bilen, mens vi spiser sveler på vei ned Trollstigen som består av 11 hårnålssløyfer langs bratte fjellsider. Det blir i så fall noe man aldri har sett på TV før, sier Pia.

– Det skal bli en fryd å kjøre gjennom Hardanger med det fremste Hardanger har å by på i tillegg til skredfare, moreller og sider, nemlig Øvyor Bakke! Øyvor er lokalkjent i første del av uka, og det er jeg veldig glad for, sier Finn Tokvam.

– Ja, jeg er godt kjent i Hardanger, men etter Røldal kjører vi inn i en del av Norge som jeg ikke har besøkt siden jeg satt i baksetet på den gamle Opel Kadetten til foreldrene mine. Så her må folk hjelpe oss! sier Øyvor Bakke.

De forteller at de gleder seg til å oppleve naturen og møte folk. Heldigvis er de godt vant med trange veier, så de er ikke redde for å bli bilsyke på turen.

– Men man vet aldri hva som skjer eller hva man møter på i disse trange veiene, så jeg er spent på om vi rekker frem i tide, sier Finn.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

På turens siste uke er det to vestlendinger som styrer Sommerbilen. Artist og skuespiller Herborg Kråkevik starter sin biltur ved Verdens ende på Tjøme, sammen med programleder Linda Eide.

– På denne ruta kommer vi inn i et område jeg aldri har kjørt gjennom: fra Halden og nordover langs svenskegrensa. Det gleder jeg meg til å få oppleve. Jeg har jo turnert i de fleste kriker og kroker i Norge, men denne kroken mangler jeg, sier Herborg Kråkevik.

– Jeg har en drøm om å få ei gjedde på kroken i Østfold. Gjedde er en mystisk fisk for oss vestlendinger. Vi tar gjerne imot tips om gode gjeddevann, og også hva som helst av matspesialiteter i Vestfold og Østfold. Både Herborg og jeg er altetende, sier Linda Eide.

Begge to gleder seg til å få se Norge gjennom bilruta.

– Men de som ser det på TV får jo i tillegg sett landet fra lufta. Så det kan jo seerne tenke på, at de faktisk får se mer enn oss som er i bilen!

Reiseradioen har siden 1963 gitt millioner av lyttere sommerstemning og feriefølelse. Og for mange er kjenningsmelodien, «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester, selve lyden av sommer.

I år som de aller fleste skal feriere i Norge, ønsker Reiseradioen å gjenoppdage den norske sommeren sammen med lytterne.

– Vi ønsker å være der du er, direkte fra sommerhus og hytter, bobiler og gapahuker. Fra togreiser og seilaser, haiketurer og fotturer. På luftmadrasser og liggeunderlag, i hengekøyer og svevetelt, sier Olav Viksmo-Slettan som har vært programleder i Reiseradioen gjennom mer enn 20 somre.

Første par ut er Karen Marie Berg og Claus Wiese. De får æren av å åpne sesongen sammen med statsminister Erna Solberg lørdag 20. juni.

Deretter overtar Else og Cecilie Kåss Furuseth som lover at Bestemor skal rapportere fra «sommeren i gamle dager». Der har vi nok mye å lære nå som hele landet ser ut til å satse på retrosommer.

De kjente radiostemmene som følger er Kirsti Falch-Nilsen og Silje Nordnes, Siri Knudsen og Mari Garås Monsson, etterfulgt av Olav Viksmo-Slettan og Nina Stensrud Martin. Siste par ut er Ragnhild Silkebækken og Galvan Mehidi.

Avslutningshelgen skal ledes av Kristine Riis og Christian Mikkelsen. Mot slutten av siste sending får vi nok ganske sikkert høre «En sommer er over» med Kirsti Sparboe.

Reiseradioen sendes også på NRK1 fra og med lørdag 27. juni, men da en time senere fra kl. 10.00-12.00.

NRK har samlet over hundre forskjellige titler i NRK TV som seerne kan boltre seg gjennom hele sommeren, både i form av dokumentarserier og enkeltstående historier fra virkeligheten.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

Blant annet dokumentaren Lance om syklisten Lance Armstrong, helten som vant over kreften og kjempet seg tilbake til toppen, før dopingskandalen som viste hans sanne ansikt kom.

Født inn i et trøndersk fotballdynasti med en nasjons håp på skuldrene. I dokumentarfilmen Steffen – arven etter Ivers forteller fotballspiller Steffen Iversen for første gang historien om arv, svik og triumfer.

17 år gamle Emilie Meng forsvant i Korsør sommeren 2016. I dokumentarserien Drapet på Emilie Meng avdekkes helt nye fakta i etterforskningen av en av Danmarks mest omtalte drapssaker.

I tillegg kan man finne Selvportrett, Diego Maradona, iHuman og en lang rekke med andre titler. Alt blir tilgjengelig i NRK TV fredag 19. juni.

I Fartsblind blir vi introdusert for en ung økonomijournalist og en mektig banksjef. Han er gift og har familie. Det som først later til å være en uprofesjonell og uheldig kjærlighetsaffære, viser seg å kanskje være et livsfarlig spill. Fra Sverige kommer også et etterlengtet gjensyn med den prinsippfaste politikvinnen Hanna Svensson i andre sesong av suksesserien Før vi dør.

Fra en av manusforfatterne bak bl.a. «Forbrytelsen,» Torstein Hoppe, og manusforfatter bak «Arvingene», Nanna Westh, kommer DNA. Denne krimserien er basert på en virkelig hendelse og tar utgangspunkt i en feil i det danske politiets DNA- register. Etterforskeren Rolfs datter forsvant under tragiske omstendigheter. Nå får han kanskje en mulighet til å finne ut hva som skjedde med henne. Det blir også et etterlengtet gjensyn med Das Boot; U-822s nye oppdrag er å frakte sabotører til USAs østkyst men det råder tvil om kapteinens lojalitet. Hoffmann er i New York, og vil bare hjem for å renvaske navnet sitt. Helt frem til han treffer jazzsangeren Cassandra.

White house farm er basert på virkelige hendelser og handler om hva som skjedde en skjebnesvanger augustnatt i 1986 da en familie på fem ble myrdet på en gård i Essex. Immelda Staunton spiller en av hovedrollene i spenningsserien Fatale familiebånd, hvor et nett av løgner, hemmeligheter, rivalisering og svik leder til mord når tre søsken får sine idylliske tilværelser forstyrret av morens nye kjæreste. I Flateygåta fra Island må professoren Johanna løse en kompleks middelaldersk gåte for å bevise at hun er uskyldig i et mord hun blir anklaget for å ha begått.

I Tyskland ‘86 treffer vi den bannlyste spionen Martin Rauch, som blir stasjonert ut i et kriserammet Øst- Tyskland der økonomisk sammenbrudd, terror og en AIDS- epidemi venter. Gjennom sommeren kan vi også by på Van der Valk, McDonald og Dodds, Mysteria i Broken Woods, We hunt together, Mordene på solkysten, og mye, mye mer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.