Slik blir ladesommeren

elbil tesla

Skal du på elbilferie i Norge i sommer? Dette bør du vite før du legger ut på veien.

Utviklingen i det norske elbilmarkedet har skutt fart de siste årene, og i dag er det i overkant av 750.000 elbiler på norske veier. Heldigvis har også antallet ladestasjoner og hurtigladere økt betraktelig bare siden i fjor. I løpet av 2023 ble det bygget hele 2000 nye hurtigladere i Norge. Det kommer godt med til årets bilferie.
 

– Når vi ser på utviklingen fra i fjor sommer, tror vi det vil bli noe enklere å ferdes på norske veier med elbil i år sammenlignet med i fjor. Vi regner nå omtrent 87 biler per ladestasjon. Det betyr at vi har en av de beste ladeinfrastrukturene i verden – sett opp mot antall elbiler på veien, sier CEO i Elton, Jørgen Elton Nilsen. 

Ladetjenesten Elton har samlet sine tall om ladetrafikken i Norge, Sverige og flere europeiske land. Tallene viser at trykket på ladestasjoner rundt om i Norge dobles gjennom sommermånedene.

– Vanligvis lader folk mest hjemme, men om sommeren snus dette på hodet, og mye mer av ladingen skjer langs veien. Basert på erfaringer fra i fjor, ser vi da at trykket på ladestasjonene øker jevnt og trutt fra starten av fellesferien og når en topp midt i juli, sier Nilsen.

Les også:  Arctic Race of Norway: Må ha over 100 løypevakter i Bodø

For å unngå å havne i lange ladekøer kan det være lurt å ta visse forhåndsregler, og sette av litt tid til å planlegge turen. Typiske utfartsdager, som den første dagen i fellesferien, vil trolig være trafikkerte dager også i år, med mye lading langs veiene.

– Ladeinnsikten fra i fjor viser også at det er noen enkeltdager som har betydelig høyere trykk enn andre gjennom hele sommeren. Både fredager og søndager gjennom hele juli er toppdager, mens det ofte er høyere kapasitet på ladestasjonene tirsdager og onsdager, sier Nilsen. 

Basert på innsikten tror Nilsen at helgene i uke 28 og 29 vil være de mest kritiske ladehelgene for i år.

– Selv gjennom fellesferien ser vi at befolkningen følger arbeidsukene, og reiser i starten og slutten av helgene. Vil man unngå ladekøer, kan man prøve å legge reisen og ladingen til midt i uka.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

Ifølge NHOs sommergallup planlegger hele seks av ti nordmenn Norgesferie i år. Agder og Vestlandet havner høyest opp på lista over de mest populære feriedestinasjonene. 

– Det kan bety at noen av fjellovergangene og veiene sørover blir ekstra trafikkerte i perioder. De travleste ladestasjonene ligger typisk like før fjellovergangen fra Øst til Vest, som i Hemsedal og på Geilo. Der bør du enten belage deg på litt kø, eller sjekke kapasiteten i en lade-app i forkant.

Viktige utfartsårer, som E18 og E6 ut av Oslo, er også særlig trafikkerte veier om sommeren. Langs disse strekningene ligger noen av de travleste ladestasjonene i Norge. 

– Tenk over hvilken dag du reiser på de mest trafikkerte veiene. Og sjekk alternative ruter eller små avstikkere for å finne ladestasjoner med mindre trykk. 

Vær obs på at vekt, vær og temperatur påvirker batteriets rekkevidde. Dette er viktig å tenke på før du legger av sted på langtur. Og start alltid med fulladet bil.

Skal du på langtur til Sverige, Danmark eller nedover i Europa kan du også sjekke tilgjengelighet på ladestasjoner via Elton-appen. 

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Nilsen tror at ladekulturen – og bevisstheten rundt det å lade når du kan, ikke når du , – har økt i befolkningen i takt med at flere har fått seg elbiler de siste par årene. 

– Folk har blitt mye flinkere enn for bare to år siden. De fleste vet at man lader til 80 prosent, og ikke til 100 prosent, fordi de siste 20 prosentene tar vesentlig lenger tid. Samtidig kjører de færreste batteriene sine helt tomme før de stopper for å lade. 

Nilsen oppfordrer likevel folk til å være tålmodige i køen og tenke på andre.
 

– Legg tilrette for effektiv lading både for deg og de bak deg i køen. Ikke lad mer enn du må, ikke gå fra bilen din på stasjonen, men følg med på ladingen i appen, og flytt heller bilen når den er ferdig. Vær tålmodig og hjelp hverandre. Husk at mange er ute på sin første ladesommer. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.