Slik blir 17. mai på NRK 2020

nrk

Det blir en helt spesiell nasjonaldagsfeiring i år når NRK tar hurraropene og folkefesten inn fra gata og ut til tv-skjermene og radioapparater i de tusen hjem. Fra tidlig morgen til sen kveld blir det fest og jubel på TV, radio og nett med rapporter og reportasjer fra hele landet på en annerledes, men høytidelig nasjonaldagssending.

På TV starter dagen klokken 07.50 fra takterrassen på NRK-bygget på Marienlyst i Oslo, der programlederne Nadia Hasnaoui og Christian Strand står klare med prominente gjester i en utvidet 17. mai sending som varer fram til klokken 17.00.

Ledende samfunnstopper, populære TV-profiler og anerkjente artister står i kø for å være med på denne helt spesielle feiringen av nasjonaldagen i år.

På gjestelista står blant andre:

 • Statsminister Erna Solberg
 • Kulturminister Abid Raja med familie
 • Harald Stanghelle
 • Camilla og Jens Stoltenberg
 • Karsten Warholm
 • Mikkel Niva og Robert Stoltenberg
 • Margrethe Røed
 • Jon Almaas og Erik Follestad
 • Vita og Wanda
 • Christian Ødegård og Dag Otto Lauritzen

Artistene Ane Brun, Tix og Ulrikke Brandstorp kommer også på besøk på takterrassen, mens det blir et stort nasjonalhistorisk musikalsk øyeblikk når Sissel Kyrkjebø og Markus Nergård opptrer sammen med KORK.

Her er noen av det norske tv-seere kan glede seg til i løpet av dagen:

Det blir festmat på menyen med NRKs 17. mai-kokk Lise Finckenhagen, som stiller med et festbord som passer like godt til lunsj som til middag. På bordet står både kjente klassikere, litt nostalgi og noen mer eksotiske innslag.

Den offentlige fellessyngingen av nasjonalsangen etter salutten klokken 13.00 med Det Norske Solistkor i spissen blir overført direkte i sendingen.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

Kongefamiliens nasjonaldagsfeiring blir annerledes denne gangen og vi får ikke se dem slik vi er vant til. Kongeparet og kronprinsfamilien blir likevel en viktig del av 17. mai-sendingen på TV-skjermen i år.

Reportere fra alle NRKs distriktskontorer viser hvordan nordmenn over hele landet feirer årets hel spesielle nasjonaldag på andre måter enn vi pleier.

Og på tampen av kvelden kan seerne nyte de største øyeblikkene fra dagen i en times lang sending på NRK 1 fra klokken 22.00.

På radio starter 17. mai-feiringen allerede kl. 07.00 med samsending fram til klokken 12 på NRK P1 og P1+.

Programlederne Olav Viksmo-Slettan fra NRK P1 og Kaja Figenschou fra P1+ stiller i studio med bunad og nypussa sko og lover en smittefri folkefest for alle uavhengig av hvor i landet de bor.

Målet er å flytte feiringen inn i huset til folk og prate med flest mulig lyttere i løpet av den fem timer lange sendinga.

I radiosendingen skal folket få mulighet til å delta i sendingen selv i enda større grad enn vanlig, og sendingen skal innom mange korona-vennlige arrangementer med garantert god stemning.

Viksmo-Slettan og Figenschou håper å få mange hilsener fra fjern og nær, kanskje fra noen på telttur med flagg i sekken, eller fra andre som strever med å få bunadskjorta krøllefri som vanlig. Det blir digitale taler og flaggheising på avstand, og forhåpentlig vis også glimt fra korps med nypussede medaljer, russ og de som må jobbe på 17 mai.

Distriktskontorenes reportere vil selvsagt rapportere fra de mange kreative og morsomme feiringene rundt omkring i landet også på radio.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

17. mai er barnas dag, selv uten barnetog i gatene og pølser og is på skolen!

NRK Super inviterer alle store og små til årets største hagefest på nasjonaldagen med en fullspekket timeplan med leker, dueller, spill og masse moro.

Margrethe Røed, Victor Sotberg, Selma Ibrahim og Christopher Robin Omdahl lager tidenes fest til ære for alle barn i landet vårt.

Alle får mulighet til å delta på en eller annen måte i sendingen, enten ved å være med på å bestemme hva som skal skje i sendingen, gjette utfallet av konkurransene, eller sende inn eget videoopptak av Dovredansen til NRK Super.

Program for barnas 17.mai-fest:

 • Kl. 08.00 – Flagget heises med korps og det blir frokost mens folket bestemmer dagens antrekk.
 • Kl. 08.50 – Selma og Victor spiller SIMS og sjekker ut DIN feiring.
 • Kl. 10:00 – I Trondheim har Newton-Dennis noe gøy på gang. Vi tar temperaturen på resten av Norge.
 • Kl. 11.00 – Tale fra barn i hele Norge og aktiviteter du kan gjøre hjemme med hele familien!
 • Kl. 12.00 – Nasjonaldags-duell mellom Klassen og Lik Meg. Hvem vinner?
 • Kl. 13.00 – Hele Norge synger nasjonalsangen og alle blir med! Etterpå blir alle med og danse Dovre Faller-dansen.
 • Kl. 13.20 – Lunsj med kviss og gjester. Er du smartere enn programlederne?
 • Kl. 14.00 – Newton-Dennis viser eksperimenter du kan gjøre hjemme!
 • Kl. 14.25 – Hvor sprøtt kan hagespillet kubb bli?
 • Kl. 15.00 – Besøkstid i det populære spillet Animal Crossing. Victor og Chris sjekker ut DIN øy!
 • Kl. 16.30 – Avslutning og kåring av dagens beste iskremspiser!
Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

Fra klokken 19.00 blir det mer lek og moro for familien når selveste statsministeren skal konkurrere mot hele Norge i denne nasjonaldagsutgaven av «Alle mot 1».

I halvannen time skal Erna Solberg stå på direktesendt TV og gjette på utfallet av ulike oppgaver og stunts i konkurranse med seerne, som spiller via «Alle mot 1»-appen. Blir det Erna som kommer nærmest de riktige svarene, eller blir det gjennomsnittet av seerne?

Eksperimentene skal denne gangen handle om lekene vi forbinder med nasjonaldagen. Det blir sekkeløp, korps og skyting på blink, og det blir innslag fra ulike steder i Norge.

Som vanlig er det Selda Ekiz som har klekket ut og overvåker oppgavene, mens Ole Rolfsrud er programleder i studio.

Klokken 21.10 blir det festkonsert på NRK1 med Sissel Kyrkjebø og Kringkastingsorkesteret fra et Store studio pyntet med flagg, nasjonalfarger og vårblomster.

Sissel og KORK feirer nasjonaldagen med et knippe passende sanger som garantert vil vekke varme følelser i hjertene til det norske folk.

Vi får høre både nye og gamle sanger, blant andre tradisjonsrike melodier som «Norge i rødt hvitt og blått» og OL-sangen «Se ilden lyse», samt et potpurri av toner fra Sissels egne og andres 17.mai-tradisjoner, deriblant «Vestland, vestland» og «Jeg tok min nystemte».

Og selvfølgelig vil Sissel og KORK gi TV-seerne en høytidelig avslutning på konserten med en storslått framføring av «Ja, vi elsker».

Festkonserten blir også et av høydepunktene på radio i NRK Klassisk på 17. mai.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.