Skryt og penger til 4H Nordland

nfk

– Vi er fulle av beundring over 4H og alle andre frivillige som har «trosset» pandemi og bidratt til å opprettholde tilbud til barn og unge. Vi er veldig  glade over å kunne tildele to millioner kroner i grunntilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner i Nordland, sier fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen.

Bøkestad Andreassen  legger til at setningen over om barns rett til fritidsaktiviteter faktisk er slått fast som en rettighet i FNs Barnekonvensjon artikkel 31.

Blant de frivillige organisasjonene som er med å gi unge i Nordland en meningsfull fritid og mottar tilskudd fra fylkeskommunen for jobben de gjør, er Nordland 4H.

Les også:  100 000 elever løper TINEstafetten over hele Norge

Nordland 4H er på mange vis «kjerringa mot strømmen» som til tross for pandemi både har greid å opprettholde tilbud, tenke nytt og til å rekruttere nye medlemmer.

– All ære til fylkesleder i 4H Miriam Sandvær Olsen og hennes like som ikke har gitt seg over, sier fylkesordføreren.

Miriam forteller om at fylkeslaget i 2019 påla seg selv å tenke nytt, til å erkjenne at var dårlige på inkludering av minoritetsfamilier og barn med funksjonsnedsettelser.

Så kom pandemien.

Gjennom å være vitne til at barn gjennom pandemien ikke var i skole eller barnehage, ikke hadde et sosialt liv, gikk bl.a. Nordland 4H i gang med et «Grønnsakhage-prosjektet».

Les også:  Godt resultat fra SpareBank 1 Nord-Norge

Pandemien innbød til å stikke fingrene i jorda, bokstavelig talt.

Gjennom pandemien har man over hele landet sett en framvekst av vinduskarm-dyrking, andelsbruk, parsellhager og lignende. Nordland 4H landet på at dette er en fin måte å samles på.

Alle har vi et forhold til mat – uansett hvor i verden man kommer fra. Mange dyrker mat selv, noe som er en fin måte å samhandle på. Det er nyttig å «bli skitne på nevvan», sier Miriam.

Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

På Melbu ble det knyttet kontakt til mottak og voksenopplæring, og det ble innledet et godt samarbeid med kommunen. Nye landsmenn har ikke kultur for å levere ungene sine til fremmede i en organisasjon for så å forlate dem. Derfor ble «Grønnsak-hage-prosjektet» som i utgangspunktet var ment for barn, et tilbud til hele familien.

Nordland 4H håper på å kunne rulle ut prosjektet nasjonalt, og vil fortsette med å:

  • Gi lavterskeltilbud for alle.
  • Tilrettelegge for at alle skal kunne delta.
  • Skapte varige møteplasser.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.