– Skru av motoren når du venter i bilen

ratt subaru

Venting på barn utenfor barnehagen og drive in-kino. Tiltak mot koronasmitte gjør at mange blir sittende mer i bilen. Men reglene for tomgangskjøring gjelder fortsatt. – Skru av motoren når du blir sittende en stund i bilen, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF.

Bilen har blitt en trygg havn for mange under koronapandemien. Flere steder i landet arrangeres drive in-kino, -konserter og -gudstjenester. En del barnehager har regler der foreldrene må vente i bilen på sin tur til å hente eller bringe barna.

– Bilen blir både en praktisk løsning og et fristed i disse tider, og det er lett å forstå. For mange føles det tryggere å ta bilen til butikken og andre ærend enn å bruke kollektivtransport. Vi oppfordres også til å unngå å bruke kollektivtransport hvis vi kan, for å redusere smittefaren, sier Camilla Ryste.

Les også:  11 millioner til forskning på overgrepsutsatte

Særlig på korte turer, eller korte stopp utenfor barnehagen eller butikken kan det være lett å glemme å skru av motoren. Men reglene er klare på at du ikke har lov til å la bilen stå på unødvendig tomgang. Brudd kan straffes med bøter.

– Hverken støy eller avgasser er spesielt hyggelige for andre rundt deg. Dessuten er det ikke lov å la bilen stå unødvendig på tomgang, så husk å skru av motoren, sier Ryste.

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

Tomgangskjøring er presisert i trafikkreglenes paragraf 16. Man skal ikke kjøre unødig og forstyrrende og kjøretøyet skal ikke stå på tomgang som gir unødig støy og utslipp av eksos. Reglene for tomgangskjøring kan også omfattes av vegtrafikklovens paragraf tre, som pålegger alle å ferdes hensynsfullt. Dette omfatter også å ta hensyn til alle som bor eller oppholder seg ved veien.

NAF har noen enkle tips for å unngå tomgangskjøring:

  • Om det fortsatt er kaldt der du bor, bruk motorvarmer før du reiser i stedet for å varme opp bilen med motoren på tomgang.
  • Blir du stående en stund, for eksempel på drive in-kino, ta med en varm jakke og noe varmt å drikke. Mange drive in-arrangementer har strenge regler for tomgangskjøring uansett.
  • Har du både elbil og bensin- eller dieselbil, bruk elbilen til ærend i nærmiljøet slik at du unngår utslipp.
  • Moderne biler har gjerne ikke nøkkel, men en startknapp. Ikke alle vet hvordan man kun skrur på tenningen slik at radioen virker, uten å starte bilen. Vanligvis får man på tenningen ved å trykke på startknappen uten å holde inne bremsen. Les bruksanvisningen for din bil.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.