Skitips til deg som ikke er født med ski på beina

langrenn vinter ski

De fleste nordmenn tar minst en skitur i vinter. Her er rådene til deg som fortsatt synes dørstokkmila er litt lang.

Skituren er en selvskreven og nærmest hellig aktivitet for mange nordmenn. En fersk undersøkelse fra Ipsos viser også at 62 prosent av oss skal på ski i vinter.

For deg som fortsatt som synes dørstokkmila er litt lang, finnes det heldigvis råd.

– Vi nordmenn liker å si at vi er født med ski på beina, men sånn er det ikke for alle. Som mye annet, må også skigåing læres. Og da spiller det gjerne inn om vi har hatt gode opplevelser med dette som barn. Den gode nyheten er at det er fullt mulig å bli glad i å gå på ski også i voksen alder, forklarer Lasse Heimdal, generalsekretær i paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv.

Og det er faktisk ikke så mye som skal til for en vellykket tur, skal vi tro Heimdal.

Klær og utstyr? Hold det enkelt!
– Noen ganger, kanskje særlig hvis man beveger seg rundt i Oslo-området, kan man nærmest få inntrykk av at man må ha et eget moteriktig antrekk for enhver friluftsaktivitet. Det er bare tøv. De fleste kommer langt med å bruke det de har, mener skientusiasten.

Det viktigste er at du holder deg varm og tørr. En god tommelfingerregel er å alltid ha ull innerst mot kroppen, og å ha med et ekstra par tørre ullsokker i sekken.

– Utenpå det innerste laget som bør være tynn ull fra topp til tå, bør du ha et mellomlag. Dette kan være en vanlig genser eller en ullgenser, avhengig av hvor kaldt det er. Husk at du også blir varm av å gå. Ytterbukse og jakke bør derfor ikke være for tykk, da kan det lett bli for varmt.

Går du sjelden på ski og mangler utstyr for å komme i gang, har friluftseksperten et hett tips.

– Sjekk med din nærmeste BUA utlånssentral eller annet sted hvor ting lånes ut. Mange steder i landet finnes det plasser du kan låne masse flott friluftsutstyr, helt gratis. Eller hva med å starte med å låne av noen du kjenner? For de som vil kjøpe eget utstyr, er det mye å hente på å kjøpe brukt.

La ski-appene hjelpe deg
Lurer du på hvor du kan gå på tur, finnes det flere apper som kan hjelpe deg.

Appen «Skisporet» skal inneholde oppdatert preppestatus og værmelding for over 450 løypeområder i Norge. Bor du i Oslo eller Akershus kan det også være verdt å sjekke ut Skiforeningens egen app «iMarka». Her finner du både oversikt over løyper i området og preppestatus for disse.

– Kanskje ser du bilder på Instagram hvor folk som skryter av at de har gått flere mil på ski på høyfjellet. Det kan være flott, det. Men mange her i Norge bor slik til at de kan få en fin tur i nærheten av der de bor, mener Heimdal.

Han anbefaler nybegynnere å starte med en løype som ikke er så lang og ikke så bratt.

– En flere timer lang tur kan nok virke avskrekkende om man ikke føler seg helt trygg på ski. Begynn heller med en kortere tur, og så kan dere heller gå litt lengre neste gang.

For nybegynnere er det spesielt en ting som er viktig for en god opplevelse.

– Bakglatte ski eller ski med kladder er helt krise. Det kan ødelegge turen selv for en ihuga skientusiast.

Heldigvis finnes det en enkel løsning.

– Kjøper du et enkelt smøresett og sjekker værmeldingen før turen, er mye gjort. Vanligvis står det oppgitt på smøringen hvilke temperaturer den er egnet for.

Er du likevel usikker, kan appen «Skismøringsguiden» være noe for deg. Denne gir hjelp til hvilken type smøring som passer til værforholdene og skitypen du har.

Ikke glem kosen
Et annet must på turen, er nok mat og drikke.

– For mange er det å sette seg ned å nyte nisten, gjerne med en sjokoladebit, frukt eller rosiner og noe varmt på termosen, like viktig som selve skigåinga. Spesielt hvis det er barn med på turen, kan det være veldig kjekt å ha et slikt mål, forteller generalsekretæren i Norsk Friluftsliv.

Lager dere i stedet bål, blir det en ekstra morsom opplevelse både for store og små.

– Grilling av pølser eller marshmellows på bål, er en klassiker. Men det går også an å lage til en skikkelig middag ute eller ta med restemat som varmes opp ute på bål eller primus. I så fall trenger dere en kjele eller panne som tåler ild. Det er også mulig å ta med ferdig kokte pølser på termos. Og ikke glem et sitteunderlag, sier Heimdal.

Før deg som ikke er klar for å ta med gryta på tur, er pinnebrød et enkelt og godt alternativ. Brødet kan varieres i det uendelige. En enkel søt versjon får du ved å tilføre sukker og kanel i deigen. For en salt variant kan biter av bacon eller pølse, sammen med basilikum eller rosmarin, løfte smaksopplevelsen. Deigen lager du klar hjemme på forhånd.

Vil du virkelig imponere i matveien, har nettsiden turmat.no forslag inspirert av turmattradisjoner fra ulike verdensdeler.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.