Skal styrke kontrollen mot ulovlig fiske

sandberg frp

Norge er en pådriver i kampen mot ulovlig fiske internasjonalt. Nå skal Nærings- og fiskeridepartementet bli enda sterkere på hjemmebane.

Et nytt offentlig utvalg skal se nærmere på fremtidens fiskerikontroll. Utvalget vil bli formelt utpekt senere i vår.

– Vi må sørge for at sjømaten vi selger er lovlig fisket og trygg å spise. Dessverre vet vi at det finnes tilfeller av ulovlig fiske og omsetning i Norge. Derfor ber vi nå kloke hoder fra næring, forvaltning og kunnskapsmiljøer gi oss råd om hvordan vi kan styrke og forbedre kontrollen, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Les også:  Nytt utvalg skal se på tillatelser i havbruksnæringen

God og ansvarlig forvaltning har bidratt til at vi fjor kunne eksportere villfanget fisk for 26,8 milliarder kroner. Vi bruker i dag store ressurser til rapportering og kontroll, både til havs og på land. Likevel har vi ikke tilstrekkelig trygghet for at sjømaten som omsettes er lovlig fisket.

– Som en av verdens største sjømatnasjoner, så er kampen mot ulovlig fiske spesielt viktig for Norge. Her har vi markert oss internasjonalt, men det er viktig at vi gjør en skikkelig jobb her hjemme. Sjømatnæringa møter stadig tøffere krav til dokumentasjon, og god nasjonal kontroll vil gi et viktig konkurransefortrinn, sier Sandberg.

Les også:  Ingen penger til fiskerihavn på Andenes: - Åtte bortkastede år

Det nye utvalget skal se nærmere på hvordan ny teknologi kan gi bedre kontroll og en enklere hverdag for næringen. Utvalget skal gi råd om hvordan myndighetene kan jobbe mest effektivt sammen, og vurdere om det behov for å endre regelverket.

– Vi ønsker å tenke helt nytt om kontrollarbeidet. Ny datateknologi som blokkjeder, bildegjenkjenning og kunstig intelligens gir helt nye muligheter, sier Sandberg.

Les også:  LESERINNLEGG: Senterungdommen fikk viktige gjennomslag i hurdalsplattformen

Utvalget skal etter planen levere sin rapport våren 2019.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.