Skal kutte utslipp i anleggsbransjen

enova

Enova lanserer to program som skal bidra til reduserte utslipp fra bygge- og anleggsbransjen. Programmene retter seg mot utslippsfrie anleggsmaskiner og mobile ladestasjoner for elektriske anleggsmaskiner. Programmene skal løpe i to år og gjennomføres som konkurranser med søknadsfrister.

– Bygge- og anleggsbransjen bidrar indirekte og direkte til utslipp av klimagasser. Ved å tilbyinvesteringsstøtte til utslippsfrie anleggsmaskiner og mobile ladestasjoner, vil vi bidra til å endre markedet i retning av et bredere tilbud og at flere aktører på sikt vil drive utslippsfritt, sier markedsdirektør Astrid Lilliestråle i Enova. 

Les også:  Coop vil gjøre det lettere for kunden å velge sunt brød

Enova har siden 2017 støttet over 460 utslippsfrie anleggsmaskiner med 460 millioner kroner som del av støtteprogrammet «Energi og klimatiltak i landtransport». Det første nye støtteprogrammet skal bidra til et enda høyere tempo i denne omstillingen gjennom å stimulere til kjøp av utslippsfrie anleggsmaskiner. 

– Samtidig er det det en forutsetning for videre markedsutvikling at det etableres gode løsninger for effektiv drift av disse elektriske anleggsmaskinene, blant annet med mobile ladestasjoner, sier Lilliestråle. 

Det andre støtteprogrammet retter seg derfor mot mobile lastestasjoner. Når man bruker elektriske anleggsmaskiner trenger man en helt annen infrastruktur for energi enn for tradisjonelle dieseldrevne maskiner. Elektriske kjøretøy trenger å lade med høy effekt og mangel på dette kan føre til lavere driftstid enn for fossile maskiner. 

Les også:  Resirkulert mote fra Bodø kan bli ny trend

-Vi ønsker å legge til rette for at markedsaktørene velger utslippsfritt fordi det er det enkleste og klokeste valget. Med mobile ladestasjoner lett tilgjengelig kan maskinene lades i lunsjen og være i drift resten av dagen, sier Lilliestråle. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.