Skal bygge turistpark i Russland ved grensa til Norge

bilde

En turistpark for utendørsaktiviteter og ekstremsport skal bygges i Russland nær grensen til Norge. I slutten av februar diskuterte de russiske myndighetene i Murmansk-regionen og selskapet Norilsk Nickel målene og mulighetene for utvikling av en turistattraksjon i området.

Målet er å fremme tiltak som gir vekst og konkurranseevne i regionen, med respekt for det arktiske miljøet, urfolk og livet til vanlige mennesker, melder Norilsk Nickel i en pressemelding.

Under diskusjonene opplyste Andrey Bugrov, som er Senior Vice President for Sustainable Development i Norilsk Nickel at selskapet gir opptil 30 millioner rubler (ca. 348 000 NOK) for å skape en virksomhet i Pechenga og Murmansk i Russland. Selskapet har allerede forhandlet om finansiering for 11 forskjellige prosjekter.

Les også:  Situasjonen er ute av kontroll

– Ideene er veldig forskjellige: et prosjekt for å lage en produksjon av slipende materialer, melkeproduksjon, hotellkompleks i byen Zapolyarny, et anlegg for behandling av resirkulerte plastmaterialer, etc. Alt dette vil forbedre infrastrukturen i Murmansk-regionen, og gjøre det mer attraktivt for investeringer, sier Andrey Bugrov.

Han fortalte også hvordan distriktsutviklingsprogrammet passer inn i bærekraftig utvikling og selskapets miljøstrategi.

Et av hovedobjektene for turistutvikling i distriktet vil være en park for aktiv rekreasjon og ekstremsport, som vil omfatte et ski- og akrobatikompleks og et dykkesenter. Et annet viktig utviklingspunkt vil være boligoppussingsprogrammet.

Utviklingsprogrammet er nært knyttet til Norilsk Nickels planer om å bli et grønt selskap.

Tidligere ble det rapportert at den russiske Norilsk Nickel, verdens største produsent av nikkel og palladium, stengte et metallurgisk anlegg i byen Nickel i Nord-Russland, bare noen få kilometer unna Norge. Kola er et datterselskap av Norilsk Nickel på Kolahalvøya med gruver og prosessanlegg og pellets i Zapolyarny, samt metallurgiske anlegg i Monchegorsk og et anlegg i Nikel, stengt innen utgangen av desember 2020.

Les også:  Hurtigruten deler ut penger til prosjekter langs norskekysten og på Svalbard

Derfor kan nedleggelsen av denne produksjonen ha en positiv innvirkning på miljøet, ifølge Norsk institutt for bioøkonomiforskning og Norsk institutt for luftforskning.

Ifølge selskapet falt utslippene fra fabrikkene på Kolahalvøya i 2018 til 104 800 tonn, en reduksjon på mer enn 60 prosent siden 1998. Anleggene i Pechenga Rayon, området som ligger langs grensen til Norge og Finland, slapp ut i 2018 68 190 tonn.

Les også:  LESERINNLEGG: Stans nedbyggingen av døgnplasser i psykiatrien

Nornickel vil fremme tettere samarbeid mellom næringslivet og utdanningssektoren, for å skape attraktive arbeidsplasser i nord. Å oppmuntre og støtte utviklingen av en mangfoldig kultur- og sportssektor har alltid vært et sentralt element i arbeidet med å gjøre det russiske Arktis til et attraktivt sted å bo.

Den arktiske regionen, spesielt Norge og Russland, kan utvikle seg til et av Europas største investeringsområder. Den anslåtte verdien av forskjellige prosjektplaner som er kjent i Barents-regionen, er omtrent 140 milliarder euro, og Norilsk Nickel gjør mye for å oppnå bærekraftige utviklingsmål.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.