Sjokktall: Vi bulker for 34 millioner hver dag

frende forsikring

I fjor krasjet person- og varebiler for vanvittige 12,6 milliarder kroner på norske veier. Det er over en milliard kroner høyere enn året før. Det betyr at vi smalt biler for 34,5 millioner kroner hver eneste dag i fjor.

– Det er ekstremt høye tall. Nesten vanskelig å se for seg, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Røff vinter
Han sier det høye skadeantallet har sammenheng med at vinteren var tøff i 2018.

– Det var mye snø, glatte veier mange steder, mye vær og vind. Vi ser også at vi får stadig flere el-biler i markedet og statistikken viser at disse oftere er innblandet i skadesaker enn andre biler, sier han.

Les også:  Riksveg 80 mellom Bodø og Fauske stengt

Antallet forsikrede kjøretøy økte med to prosent i fjor, men skadene økte med hele ni prosent. Tallene kommer fra Finans Norge.

Ekstrautstyr koster skjorta
Det var hele 834.577 skader med personbil eller varebil under 3,5 tonn i fjor. I snitt kostet hver krasj rett over 15 000 kroner. Dette tallet har blitt betydelig høyere de siste årene.

– Det har en sammenheng med at biler har mer utstyr som kostbare sensorer, radar i fronten som leser trafikkbildet og kameraer. Dette blir ofte skadet hvis karosseriet på bilen blir skadet, sier Roger Ytre-Hauge.

Les også:  LESERINNLEGG: Rekordhøye drivstoffpriser i 2022

Dermed kan det som tidligere var en begrenset og relativt billig skade plutselig bli rådyr.

Disse skadene er det flest av 
Den største skadeposten i fjor var kaskoskader. Kaskoskader dekker for eksempel skader på bilen din etter kollisjon, utforkjøring, velting eller hærverk. Totalantallet var hele 323.171, en økning på 17 prosent, og skadene kostet 7310 millioner kroner. Disse Finans Norge-tallene er basert på alle typer motorvogner.

– Vi ser at møtekollisjoner, utforkjøringer og kollisjon med dyr er skadetyper som ofte skiller seg ut. Disse blir ofte dyre, sier Roger Ytre-Hauge.

På andreplass blant skadetypene ligger glasskader med litt over 255.000 innmeldte skader. På tredjeplass på den lite attraktive pallen ligger redning med snaue 195.000 skadetilfeller.

Les også:  Syv personer i trafikkulykke mellom Bodø og Fauske

Slik kan du unngå bilsmellen

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
  • Tilpass farten etter veiforholdene
  • Hold riktig avstand til bilen foran deg
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
  • Bruk håndfriutstyr
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.