Sjokktall: Sykkeltyverier for over 100 millioner!

sykling

Aldri før har forsikringsbransjen utbetalt mer i erstatning for sykkeltyverier enn i fjor. I 2019 ble det registrert over 12.000 sykkeltyverier til en verdi av over 100 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

– Det er alarmerende at antallet stjålne sykler økte med over 20 prosent fra 2018 til i fjor. Våre tall viser at det ikke lenger bare er de dyre syklene som blir stjålet, nå stjeles billige eller gamle sykler også. Nytt av året er tyverier av elsykler og elsparkesykler, noe som drar opp antallet. I snitt koster hver sykkel som meldes stjålet nå vel 8000 kroner, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

36 prosent økning i erstatninger
Det ble i fjor meldt 12.657 sykler stjålet til forsikringsselskapene. I snitt var verdien av en stjålet sykkel 7.934 kroner. De ti siste årene har antallet sykkeltyverier gått opp med vel 15 prosent, mens verdien av syklene har gått opp med nær 150 prosent.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

– Bare fra 2018 til i fjor økte våre erstatninger etter sykkeltyveri med 36 prosent. Våre tall indikerer også at sykkeltyverier sjelden er planlagt, vi estimerer at vel 80 prosent utføres av personer som er ute etter et transportmiddel der og da. Det er ikke lenger slik at profesjonelle sykkelbander med avanserte kutteverktøy står for mesteparten av sykkeltyveriene, sier han.

Trolig langt flere sykkeltyverier
En sykkel vil kunne være dekket med innboforsikring, men denne kan ha begrensinger dersom sykkelen stjeles utenfor boligen, for eksempel fra arbeidsplass eller skole. Er man på reise utenfor hjemmet vil ofte en reiseforsikring kunne hjelpe.

Les også:  Arctic Race of Norway: Må ha over 100 løypevakter i Bodø

– Har du en sykkel som koster over 10.000 kroner bør du tegne egen sykkelforsikring. Vi ser at det svært ofte er menn i alderen 40 til 50 år som har slike forsikringer, gjerne fordi de har dyre sykler eller elsykler. Men vi tror det er store mørketall, at antallet sykkeltyverier egentlig er langt høyere, men siden sykkelen må ha en viss verdi før eieren ser seg tjent med å bruke forsikringen sin blir mange tyverier ikke meldt, sier Brandeggen.

En vanlig sykkelforsikring dekker ikke bare tyveri, man får også reparert sykkelen dersom den kommer til rette og er skadet.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Dersom du registrerer sykkelen i et FG-godkjent sykkelregister, får du en lavere egenandel om sykkelen blir stjålet. Du vil også ha bedre muligheter for å få sykkelen tilbake dersom den skulle bli gjenfunnet.

Tips for å unngå sykkeltyveri:

  • Med el-sykkel, ta med deg batteriet når du parkerer.
  • Registrer sykkelen i et FG-godkjent sykkelregister.
  • Bruk en solid sykkellås. Gjerne en kraftig bøylelås.
  • Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ eller lignende.
  • Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.
  • Parker sykkelen på steder der mange ferdes.
  • Ikke la sykkelen stå ute om natten.
  • Ta gjerne med deg setet.
  • Politianmeld sykkeltyveriet.
  • Tagg sykkelen i egne farger
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.