Sjokktall: 19% innrømmer råkjøring i Nordland

bil ratt speedometer

De fleste har denne sommeren valgt å feriere i Norge. Det betyr flere biler på norske veier, og trolig også mer bruk av GPS for å finne frem til ukjente destinasjoner. Navigasjonssystemet er et nyttig verktøy, men det kan også være trafikkfarlig – særlig om du lar den trigge konkurranseinstinktet ditt.

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos for forsikringsselskapet Gjensidige kommer det frem at 23 prosent av norske bilførere en eller flere ganger har kappkjørt mot GPSen. Det er en økning på 7 prosentpoeng på bare et år, noe som kan skyldes korona og økt sommertrafikk.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

I Nordland har 19% råkjørt, ifølge undersøkelsen. Det er langt flere menn enn kvinner som lar seg utfordre av tidsestimatet som dukker opp på skjermen.

Verst er det blant de unge; hele 49 prosent innrømmer at de har forsøkt å slå navigasjonssystemet på tid. Det bekymrer Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

– Jeg kan forstå at mange ønsker å komme fortest mulig frem, og at det er fristende å vise GPSen at du er raskere enn den tror, men det må ikke gå på bekostning av trafikksikkerheten, sier han.

Les også:  Romindustrien i nord skyter fart

Når fokuset er på det digitale kartet fremfor veien foran deg, kan det fort bli trafikkfarlig.

– I tillegg må du ofte bryte fartsgrensene for å kunne «vinne» over GPSen. Høy fart og ufokusert kjøring er en fryktelig dårlig kombinasjon, sier Voll.

– Det viktigste er ikke å vinne, men å komme trygt og helskinnet frem, fastslår Voll.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.