September: Nordland og Troms tørket opp

bodø havn

Etter en våt sommer i nord og store deler av Vestlandet, bød september på mye tørt vær i disse områdene. Temperaturen i landet totalt sett lå nær normalen – samtidig som den spente fra minus 9,3 til 23,6 varmegrader.

Mens Nordland og Troms fikk lite regn og måneden regnes som svært eller ekstremt tørr, ble det litt våtere i sørlige og østlige deler av Finnmark. Nordland fikk 10-25 prosent av normal nedbørsmengde.

Les også:  Kommunale boliger: 15 kommuner i Nordland bruker denne nyvinningen

 – I august var det vind fra sørvest som var dominerende i Nordland, noe som ga rikelig med nedbør. I september har østavinden dominert, og nedbøren har da uteblitt, sier klimaforsker Jostein Mamen.  

 – Av og til dominerer en bestemt værtype i et par uker, før været legger seg om til en helt annen værtype. Dette skyldes hvordan de store trykksystemene, høytrykkene og lavtrykkene, beveger og plasserer seg. 

Les også:  Sier nei til å åpne Nordland VI

I Sør-Norge kom det mye nedbør i de indre strøkene, og enkelte områder klassifiseres som svært og ekstremt våte. Deler av Innlandet og Møre og Romsdal fikk halvannen til to ganger mer nedbør enn normalt. Av tre stasjoner som satte månedsrekord for månedsnedbør, lå to i Vågå i Innlandet, der det vanligvis er nokså tørt.  

Rogaland og Vestland hadde derimot områder med lite nedbør i forhold til det som ble registrert i sommermånedene. 

Les også:  And the winner is Narvik!

– Dette har også sammenheng med hvordan værsystemene har beveget seg. Særlig første halvdel av måneden var tørr og varm på Vestlandet, forteller Mamen.  

Samtlige stasjoner med rekord for lav månedsnedbør ligger i enten Nordland (7 stk)  Vestland (3 stk) eller Rogaland. 

For hele landet sett under ett kom det 15 prosent mindre nedbør enn normalt. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.