– Senk farten på glatte veier

høst billys

Det er meldt snø og fare for glatte kjøreforhold flere steder i landet. Forsikringsselskap minner om å tilpasse farten til veiføret, og å ikke overvurdere egne ferdigheter på glatta.

Nå har det kommet snø i fjellet flere steder, og Statens vegvesen advarer mot å kjøre over de høyeste fjellovergangene hvis du ikke må.

En undersøkelse gjennomført av Norstat for Codan Forsikring viser at nesten 6 av 10 blister sjelden eller aldri føler seg utrygge på glatt føre.– Erfaringsmessig vet vi at det skjer en del trafikkulykker de første høstdagene med glatt føre. Mange ulykker skjer fordi bilistene ikke tilpasser farten etter forholdene. Det er viktig å senke farten, holde avstand til bilen foran og huske på at bremselengden er lengre på glatt føre, sier skadesjef for motorkjøretøy Andrea Lervik Lystad i Codan Forsikring.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

På is og snø er det viktig med vinterdekk og dekkenes mønsterdybde skal være minimum 3 mm. Norstats undersøkelse for Codan Forsikring viser at kun 45 prosent av de spurte kjenner minimumskravet til mønsterdybde i vinterdekk på personbiler.

– Slitte dekk gir dårligere veigrep og lengre bremselengde. Derfor er det viktig å sjekke mønsterdybden på vinterdekkene dine før du legger om til vinterdekk. Det er også viktig å passe på at du har dekk tilpasset føret og skifte til vinterdekk når vær- og føreforholdene tilsier det, sier Lystad.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Det er ikke påbudt med piggdekk eller vinterdekk i Norge, men du skal alltid ha dekk som er tilpasset kjøreforholdet. Hvis du har vinterdekk med pigger er hovedregelen at disse kan på fra 15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark, og fra 1. november i resten av landet, hvis ikke kjøreforholdet tilsier at de bør på tidligere.

– Vi ser også at mange ikke har med utstyr som kan komme til nytte når det er minusgrader og glatt føre, sier Lystad.

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

Norstat-undersøkelsen viser at mens 90 prosent svarer at de har isskrape i bilen, er det kun 10 prosent som svarer at de har kjetting, snøsokk eller annet utstyr for å bedre veigrepet.

– Hvis du skal kjøre over fjellet eller andre steder der det kan være mye snø, er det lurt å tenke gjennom hva slags utstyr som bør ligge i bilen, sier Andrea Lervik Lystad.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.