– Selvsikre sjåfører kan være farlige på glatt føre

vinter

6 av 10 norske bilister føler seg sjelden eller aldri utrygge på glatt føre viser en ny undersøkelse. – Overdreven tro på egne ferdigheter bak rattet kan øke risikoen for ulykker, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

I en Norstat-undersøkelse svarer 4 av 10 at de noen ganger eller alltid føler seg utrygge glatt føre. 6 av 10 bilister svarer at de sjelden eller aldri er utrygge når det er glatt.

Denne vinteren har vært preget av vanskelige kjøreforhold over hele landet. Og Veitrafikksentralen har igjen gått ut med varsler om glatte veibaner i store deler av landet.

Les også:  Nytt språkkrav for større skip

– Senk farten og hold god avstand, oppfordrer Vegtrafikksentralen.

Flere ulykker på glatta
Det glatte føret gir vanskelige kjøreforhold og flere ulykker på veiene. Men mange av ulykkene på glatta kunne vært unngått.

– Mange ulykker om vinteren skjer fordi bilistene ikke senker farten tilstrekkelig når det er mye snø eller is. Så enkelt, og så vanskelig, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Overdreven tro på egne ferdigheter
Det at mange sjåfører ikke avpasser farten etter forholdene kan tyde på at mange bilister har for stor tro på egne ferdigheter.

Les også:  Kringkastingsrådet ser på NRKs valgdekning

– Man skal ikke være redd bak rattet. Men når undersøkelsen viser at 6 av 10 nordmenn sjelden eller aldri er utrygge på glatt føre, kan man anta at mange kjører med en falsk trygghet på glatt føre, sier Richvoldsen.

Menn er mest selvsikre
Norstat-tallene visere at menn føler seg tryggere på glatt føre enn kvinnelige sjåfører. Blant menn svarer over 70 prosent at de er sjelden eller aldri utrygge på glatt føre. 40 prosent av kvinnene svarer det samme.

Les også:  Ønsker sentralt skaderegister for bil

– Menn er oftere innblandet i ulykker enn kvinner. Mange menn kan godt ha større respekt for krevende kjøreforhold, sier Richvoldsen.

5 tips for sikrere vinterkjøring:

  • Se an vær og føre. Vurder å la bilen stå.
  • Tilpass farten etter forholdene og hold avstand.
  • Sørg for å ha gode vinterdekk.
  • Lær deg hvordan bremsene fungerer på vanskelig føre.
  • Sørg for å ha nødvendig sikkerhetsutstyr i bilen.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.