Seks skattetips før nyttår

pensjon

Snart er det siste sjanse til å være ekstra økonomisk i 2017! Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug gir deg råd om hvordan du kan krympe skatten før nyttår.

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand, mener at sparing i BSU og IPS er de mest opplagte skatterådene før nyttår. Les alle tipsene her:

1. Under 34 år? Spar i BSU

Boligsparing for unge (BSU) er Norges beste spareordning. Er du 33 år eller yngre, kan du spare inntil 25 000 kroner i året med 20 prosent i skattefradrag og til en høy risikofri rente. Ettersom det er få som rekker å fylle hele kvoten på 300 000 kroner, bør du forsøke å spare så mye som mulig her hvert år.

– Husk at du må ha skattepliktig inntekt for å få glede av BSU-fradraget. Husk også at pengene må være registrert på BSU-kontoen ved nyttårsskiftet, så vær ute i god tid om du skal overføre pengene fra en bank til en annen, minner pensjonsøkonom Knut Dyre Haug om.

2. Ferdig med BSU? Fortsett med IPS

Har du fylt opp BSUen din eller bikket 33 år, er Individuell pensjonssparing (IPS) årets viktigste sparenyhet. Med IPS kan du spare inntil 40 000 kroner i året, og få en skattefordel på inntil 9 600 kroner (24 prosent). Til forskjell fra BSU er skattefordelen «til låns» ved IPS-sparing: fradraget kan ses på som et rentefritt lån som det ikke betales avdrag på før du blir pensjonist.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Betaler du formuesskatt, er skattefordelene enda større, siden IPS-midlene er skjermet for formuesbeskatning. IPS-pengene er imidlertid bundet frem til 62 år, og må utbetales til du blir 80 år.

– Husk at innskuddet må være registrert på IPS-kontoen ved nyttårsskiftet, så vær ute i god tid. I Storebrand er siste frist 28. desember, opplyser Haug.

3. Opprett aksjesparekonto

Et annet spareordning som også er ny av året, er aksjesparekonto. Her kan du som privatperson fritt kjøpe og bytte aksjer og aksjefond uten å måtte betale gevinstskatt underveis. Skatten utsettes til den dagen du tar ut avkastningen av kontoen til annet bruk. Innskuddet kan du ta ut først, og dette uttaket betaler du ikke skatt av.

– I forbindelse med innføringen av aksjesparekonto, etablerte regjeringen et skatteamnesti som innebærer at du kan overføre privateide aksjer og aksjefond til aksjesparekonto uten å betale gevinstskatt. Dette amnestiet vil vare ut 2018, så du trenger ikke stresse med å flytte aksjer og aksjefond før nyttår om du ikke allerede har gjort det, sier pensjonsøkonomen.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

4. Næringsdrivende? Start pensjonssparing

Er du selvstendig næringsdrivende kan du selv velge om du vil spare til pensjon. Du har to skattefavoriserte ordninger å velge mellom, og det er ditt lønnsnivå som avgjør hvilken du bør velge: Har du en årslønn (næringsinntekt) under 7,1G (665 000 kroner) anbefaler vi at du sparer i IPS. Her kan du spare inntil 40 000 kroner i året med skattefordeler.

Er årslønnen din over 7,1G anbefaler vi å kjøpe en tjenestepensjon for næringsdrivende. Her kan du spare inntil seks prosent av lønnsgrunnlaget ditt, mot fire prosent tidligere. Årsaken til denne anbefalingen er at du får pensjonsopptjening i folketrygden for inntekt opp til 7,1 G. Sparer du i tjenestepensjon og har en næringsinntekt på under 7,1 G, reduserer dette innskuddet pensjonsgrunnlaget ditt i folketrygden, og du får lavere pensjon derfra.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

5. Gi forskudd på arv

Planlegger du å gi forskudd på arv i nær fremtid, kan det være lønnsomt å gi arvingene disse pengene før nyttår, såfremt du betaler formuesskatt. Da reduserer du din egen formue. Dette er lønnsomt såfremt dine barn eller barnebarn ikke er i formuesskatteposisjon. Formuesskatten beregnes på grunnlag av din formue ved årsskiftet, og utgjør 0,85 prosent av skattemessig formue over 1 480 000 kroner.

Pensjonsøkonomen minner om at barn under 18 år lignes sammen med foreldrene når det gjelder formue.

6. Støtt en god sak

Uansett om du har benyttet deg av rådene over, og spart noen tusenlapper, kan du jo gi noen penger til en god sak – som du også får skattefradrag på! I år får du 24 prosent fradrag på samlet innbetalt gavebeløp mellom 500 og 30.000 kroner til veldedige organisasjoner. Maksgrensen har økt i år, og tillater at du er ekstra generøs.

– Organisasjonen må være forhåndsgodkjent og den må rapportere gavebeløpet på ditt fødselsnummer, avslutter Knut Dyre Haug.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.