Se godt i høstmørket – Sjekk lysene på bilen

høst billys

Fungerer lysene på bilen din? Høstmørket krever gode lys på bilen. – Nå er det ekstra viktig å sjekke at lysene fungerer og er riktig justert, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det er enkelt å sjekke om lysene på bilen fungerer. I moderne biler skal man få et varsel i dashbordet om en av lyspærene har gått. Men uansett varsel eller ikke er det lurt å ta en runde rundt bilen og se om alle lys fungerer som de skal. Sjekk også fjernlyset. Bremselysene er vanskeligere å sjekke om du er alene.

Les også:  Legemiddelmangel rammer 1 500 pasienter daglig

– Et enkelt triks er å rygge opp til en vegg for å se om bremselysene fungerer når du tråkker inn bremsepedalen, rådgir Sødal. – Veggen kan også brukes til å sjekke de andre lysene, fortsetter han.

Det er ingen enkel sak å bytte pærer på nye biler, men da bør man komme seg til et verksted eller lignende å gjøre det. Har du en eldre bil er det ofte enkelt å skifte lyspærer selv. Men mange setter lyspærene inn på feil måte.

Enkel test
– En enkel måte å sjekke dette på er holde opp et hvitt ark foran lysene når nærlyset er tent. Vises det en vannrett klar stripe er lyspæra satt inn riktig. Kommer det fram en sirkel på arket der lyset stråler til alle kanter som en sol, er pæren satt inn feil, sier Nils Sødal.

Les også:  Rettssikkerhet: Man får “pretty privilege” i rettssaker

Vel så viktig er det at lysene er riktig justert. At lysene er riktig justert er svært viktig for å ha oversikt både fremover i veibanen og ikke minst få opplyst veikanten. Lysjustering kan man få hjelp til enten på et verksted eller et NAF Senter.

Slitte lykteglass
Selv om alle lys fungerer som de skal, kan slitte lykteglass gjøre at du ser dårligere i høstmørket. Vær, vind, salt, støv, sand, snø og regn pisker rett mot lyktene dine hver gang du kjører. Etter hvert blir lykteglassene slitte og matte, og lysmengden som faktisk slipper ut av lykta reduseres.

Les også:  Sex uten samtykke: AUF Nordland fikk gjennomslag i Arbeiderpartiet

– Slitte lykteglass må slipes og poleres. Dette er enklere enn mange tror og det finnes en rekke produkter på markedet, sier Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.