Sametinget: – Gledelig med sjølaksefiske

lofoten reine

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) er lettet over at Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) har lyttet til rådet om å forkaste reguleringsforslaget som ville innebære full stans i det ordinære sjølaksefisket i Finnmark, men skulle helst ha sett at samtlige sjølaksefiskere både i og utenfor fylket fikk lov av statsråden til å bidra med utfisking av pukkellaks.

Sametinget og Klima- og miljødepartementet har denne våren gjennomført en rekke konsultasjonsmøter om reguleringene av laksefiske i 2023.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Under konsultasjoner fredag 28.04. møttes sametingspresident Muotka og klima- og miljøminister Barth Eide.

Det ble oppnådd enighet om videreføring av det ordinære sjølaksefisket slik Sametinget og sjølaksefiskerne i Finnmark hadde krevd på forhånd. Partene ble ikke enige om hvorvidt sjølaksefiskerne, i de stengte områdene, også skal få delta i utfisking av pukkellaks.

– Jeg skulle helst sett at alle gode krefter og lokale ressurser kunne blitt brukt i den viktige kampen mot pukkellaks, uttaler Muotka.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

På møtet uttrykte sametingspresidenten sin bekymring overfor statsråden om en hardt presset næring og kultur som er i ferd med å bli borte.

– Vi er nødt til å finne bedre løsninger og en annen tilnærming til hvordan de oppvoksende generasjonene av samer skal få etablert et forhold til ressursene i nærområdene sine. Vår kollektive tilknytning til laksen må gjenopprettes. I denne prosessen er det særlig viktig at våre barn og unge blir inkludert som en del av den viktige kulturarven som knytter seg til laksefisketradisjonene i alle de samiske områdene, sier Muotka.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.