Safer Life gir bort 1000 hjertestartere

hjerte

Safer Life Solutions har kontaktet blant annet Den Norske Turistforening med dette tilbudet i forbindelse med deres 150-års jubileum. Mange av deres medlemsforeninger har allerede takket ja til å utstyre deres hytter med hjertestarter.

Som oftest vil redningspersonell bruke lang tid på ankomme, og derfor vil tilgang på hjertestarter være enormt nyttig i tilfelle hjertestans i/ved deres hytter. Det pågår også gode dialoger med noen av landets største idrettsforeninger og i løpet av 2018 er håpet at alle de 1000 hjertestarterne er gitt bort.

– Vi i Bergen og Hordaland Turlag er glade for å få våre 25 hytteanlegg utstyrt med hjertestartere. Hvert år får vi ut ca 100 000 mennesker på tur, og vi har høyt fokus på sikkerhet og trygghet, både under ferdsel på stiene og opphold på hyttene våre. Hjertestartere er et viktig bidrag i dette arbeidet, sier hyttedriftsansvarlig i Bergen og Hordaland Turlag, Marit Djupvik.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

– Det er med den største glede at vi nå tilbyr forening og lag disse 1000 hjertestarterne. Hvis kun ètt ekstra liv blir reddet – er det fullstendig verdt det! Av dagens cirka 4000 årlige hjertestans i Norge overlever kun 14%. Hovedårsaken til den lave prosenten er manglende tilgang til hjertestarter og/eller HLR», sier Vegar Sivertsen, daglig leder i Safer Life.

Eventuelle foreninger og lag bes melde seg til selskapet Safer Life hvis de ønsker å være med i trekningen av hjertestartere.

Hjertestartere redder liv. Derfor må flest mulig være utplassert i det norske samfunnet. Dette i kombinasjon med god HLR vil redde flere liv. Norske idrettsforeninger og frivillige organisasjoner er avhengig av sponsing for at de skal opprettholde tilbudene sine. Det er derfor forståelig, men beklagelig, at disse ikke har økonomi til å anskaffe seg hjertestartere.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Det er tross alt en enorm mengde mennesker som ferdes på norske idrettsarenaer og rundt om i lokalene til organisasjonene. Statistisk sett er det vesentlig større sjanse for at en hjertestans skjer hos dem og da må en hjertestarter være tilgjengelig.

Det må gis et sjokk fra en hjertestarter innen 5 minutter etter oppstått hjertestans. Da øker sjansen for overlevelse uten varige skader med 75%. Den norske amulansetjenesten gjør så godt de kan, men dessverre får de færre ressurser og økt oppdragsmengde ifølge tall fra SSB. Deres gjennomsnittlige responstid i tettbebygde strøk er 17 minutter.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Noen av helseforetakene som har vært tvunget å fjerne noen av sine ambulanser de siste årene:

Helse Bergen
Sykehuset i Vestfold
Helgelandssykehuset

Det er derfor ekstremt viktig at befolkingen selv bidrar i akutte situasjoner. Dette er faktisk vesentlig enklere enn hva folk flest tror. Med god HLR og sjokk fra hjertestarter øker man pasientens sjanse for overlevelse på en fantastisk god måte.

Mange er usikre på hvordan bruke en hjertestarter og tenker at de kan gjøre noe feil. Heldigvis er dagens modeller veldig enkle og intuitive å bruke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.