Av alle boligbranner i Norge skyldes de fleste dødsfallene inhalasjon av røyk, ofte med utspring fra stekeovnen. En røykvarsler alarmerer, men gjør ikke noe med årsaken. Med produktet Strømkutt, reduserer man risikoen for røykforgiftning betraktelig.
Det dukker stadig opp nye saker i media som omhandler røykutvikling forbundet med tilberedning av mat i stekeovnen. En avglemt pizza kan fort bli til en drepende røykbombe dersom den får godgjøre seg lenge nok. I dag finnes det løsninger som med enkle grep kan redde liv og helse.
«Strømkutt» er en enkel sikkerhetsløsning som automatisk stenger strømtilførselen til utvalgte elektriske apparater ved røykutvikling, som for eksempel stekeovnen.
Løsningen består av to komponenter som kommuniserer trådløst – en mikrofon som plasseres i taket ved eksisterende røykvarsler, og et relé som monteres i innfellingsboks eller i sikringsskapet, som styrer strømmen til stekeovnens stikk.
– Avglemte stekeovner er en gjenganger hos brannvesenet, spesielt svartbrente pizzaer etter en kveld på byen. Med Strømkutt slås stekeovnen av så fort brannvarsleren oppdager røykutvikling, sier produktsjef i CTM Lyng, Stian Berglund.
Han legger til at dette for elektrikeren er en enkel og rask installasjon som egner seg utmerket for rehabilitering.
Ifølge den offisielle brannstatistikken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er det komfyrbranner som er vanligste årsak til at en brann starter.
Ild og brann er også av de hyppigste årsakene til død i hjemmet, og de aller fleste dødsfallene skyldes inhalasjon av røyk.
– Så langt i år har 24 personer omkommet i brann i Norge, mange av disse statistisk sett som følge av røykforgiftning. I tillegg kommer alle de som må leve med langtidsskader som følge av inhalasjon av røyk.
Stian Berglund trekker frem en annet tall fra DSB, som viser at den aller mest brannfarlige måneden ligger foran oss.
– Det er flere som omkommer i branner i desember enn i resten av året. Flere av disse dødsfallene kunne vært unngått med løsninger som Strømkutt, sier produktsjefen.
I 2010 kom det krav til komfyrvakt i alle nye boliger, noe som i stor grad har redusert risikoen forbundet med overoppheting av platetoppen.
Likevel registrerte SSB i 2021 hele 3238 bygningsbranner i Norge, en økning på nesten 10 prosent fra året før.
Berglund mener at i tillegg til komfyrvakten, burde det også være et krav til løsninger som kutter strømmen ved røykutvikling.
– Det kan oppstå mye røykutvikling før temperaturen blir så høy at komfyrvakten slår inn. Slik vi ser det, vil derfor disse to løsningene sammen redusere antall kjøkkenbranner betydelig.
I likhet med komfyrvakten, informerer Stian Berglund at også Strømkutt krever montering av en godkjent elektriker.
– Elektrikeren har løsningen som kan redde liv, avslutter Berglund som oppfordrer norske forbrukere om å gå til anskaffelse av Strømkutt i forkant av årets mest brannfarlige måned.