Med et stort utvalg i butikken, melder det store spørsmålet seg: Skal jeg kjøpe røkt eller urøkt pinnekjøtt? Hva er egentlig best?
På Vestlandet har man hatt tradisjon for å røyke kjøttet for holdbarhetens skyld, mens i andre deler av landet har salting og tørking vært mer brukt. Etter hvert som pinnekjøttet har blitt populært også i andre deler av landet, så er det mange som stiller seg spørsmålet i butikken: Skal det være røkt eller urøkt?
– Dette handler i stor grad om tradisjoner, smak og behag. Kommer du fra en familie som alltid har spist røkt pinnekjøtt, så velger sannsynligvis du det også. Men har du aldri spist det før og skal prøve det for første gang, er det jo lett å bli usikker, sier matfaglig rådgiver i MatPrat, Therese Elstad.
– Når det kommer til smak, har det røkte kjøttet en karakteristisk røyksmak, mens det urøkte har mer saltsmak. Når det kommer til kvalitet på kjøttet, er det høy standard på det meste av pinnekjøttet du får i butikkene i dag, så du finner produkter av topp kvalitet i begge leire. Så for å finne du ut hva du selv liker best, er jo det beste å teste ut begge deler, foreslår hun.
– Når du skal velge pinnekjøtt, så se etter stykker med mye kjøtt og moderat med fett, forklarer MatPrat-kokk Cecilie Maske.
– Dette ser du hvis du sjekker pakken. Mye av smaken ligger i fettet, men det skal være mest kjøtt på beina. Og uavhengig av om det er røkt eller urøkt, skal pinnekjøttet behandles på samme måte. Du vanner det ut like lenge, og damper det like lenge, sier Maske.
Når det gjelder tilbehør og drikke, er det mange ulike alternativer som passer godt både til røkt og urøkt pinnekjøtt:
– I jula er det nok det mest tradisjonelle tilbehøret som står på bordet for de fleste, som mandelpoteter og kålrotstappe, og dette passer veldig godt til det salte pinnekjøttet, enten det er røkt eller urøkt, sier Maske.
– Når det gjelder drikke, er det mange som foretrekker øl til tradisjonelle retter som pinnekjøtt, men det finnes jo en lang rekke utfordrere. Både musserende, rød og hvit vin som har friskhet og syre kan passe godt til salt mat med en del fett, som pinnekjøtt. Oransjevin kan også være et spennende alternativ. For ikke å snakke om eplejuice og andre nydelige alkoholfrie alternativ som er tilgjengelige både i butikken og på vinmonopolet. Det viktigste er å velge den drikke du synes er god, avslutter Maske.