Rødt Nordland: – EØS-rapport gir grunn til bekymring

nfk

Utredningen  «NOU 2024:7 Norge og EØS: Utviklinger og erfaringer»  gir grunn til å reise kritiske spørsmål om avtalens innvirkning på norsk suverenitet og politisk handlingsrom, mener fylkestingsrepresentant for Rødt i Nordland Synne Høyforsslett Bjørbæk.

Nordland fylkesting debatterte utredningen gjennom en høringssak onsdag. Rødts Synne Høyforsslett Bjørbæk mener rapporten ikke er lystig lesning sett fra et norsk synspunkt

– Samlet sett gir NOU-rapporten grunn til alvorlig bekymring for at Norges handlingsrom og politiske suverenitet innskrenkes mer og mer under EØS, sier hun.

Les også:  Rekordår for sjømatnæringen i Nordland

– En av de mest betydelige bekymringene som rapporten belyser, er den store importen av EU-regler til Norge. De siste ti årene har antallet forordninger økt kraftig.

– Dette innebærer at Norge får innført lover og regler i saker av stor nasjonal betydning, som i energipolitikken.

Gjennom EØS har EU-reglene i praksis fått forrang over norsk lov. Det er etter Rødts syn ei tvangstrøye som tvinger Norge til å innføre høyrepolitikk. Norge må selv få bestemme over arbeidsliv, jernbane, kraftpolitikk og matproduksjon.  

Les også:  Nordland SV vil gi flere mulighet til å gå folkehøgskole

En annen problematisk side ved EØS-avtalen er at de fleste EØS-reglene vedtas av EU-kommisjonen, ikke av de politiske organene som Ministerrådet og EU-parlamentet.

– Dette er verdt å ha i mente nå som mange mener Norge må melde seg inn i EU for å få innflytelse, mener gruppelederen.

Vetoretten, eller reservasjonsretten, fremheves i NOUen som en nødvendig sikkerhetsventil for EØS-avtalen. Til tross for dette har Norge kun brukt vetoretten én gang, i 2011, da den rødgrønne regjeringen avviste innføringen av EUs tredje postdirektiv. Denne reservasjonen ble trukket tilbake to år senere av den blåblå regjeringen.

Les også:  Nord universitet tilbyr ny utdanning

– Vi i Rødt mener at EUs nyliberale politikk, den store importen av EU-regler, den økte makten til EU-kommisjonen og den begrensede bruken av vetoretten, gjør det nødvendig å se nøyere på om Norge er bedre tjent med å erstatte EØS med en handelsavtale. Frem til det skjer mener vi norske tariffavtaler, arbeidslivslover og kraftpolitikk må gå foran EØS-reglene, avslutter Høyforsslett Bjørbæk 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.