Rett til ny ferie ved karantene i ferien?

fly reise ferie

Ansatte som blir syke i ferien, kan etter bestemte vilkår ha rett til å ta ferien på nytt senere – såkalt utsatt ferie. Hvis de skal ha rett på betalt i den utsatte ferien, må de fylle vilkårene for retten til sykepenger i den opprinnelige ferien.

– Vi har i det siste fått svært mange spørsmål fra arbeidsgivere som lurer på om ansatte etter dette regelverket kan kreve å få utsatt ferie på bakgrunn av at de er satt i smittevernkarantene i ferien, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm.

Les også:  Topp 10: Hit reiser vi for å feire jul

At spørsmålet blir stilt er kanskje naturlig, siden ansatte vil ha rett til sykepenger dersom de ikke kan møte på jobb på grunn av karantene når de ikke har ferie.

– Likevel er det ikke slik at ansatte har krav på ny ferie senere, selv om de får ferien ødelagt av karantene. Vilkåret for utsatt ferie etter ferieloven er at den ansatte er helt arbeidsufør, og det vil ikke være oppfylt i en karantenesituasjon der den ansatte ikke selv er syk, sier Brostrøm i Simployer.

Les også:  Vil legge ned sykehuset i Lofoten: Alle melder seg ut av Vestvågøy Arbeiderparti

Han understreker at dersom den ansatte faktisk er helt arbeidsufør som følge av koronasykdom, vil vilkårene for rett til utsatt ferie kunne være oppfylt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.