Rekordmange søknader til Kulturminnefondet i 2021 i Nordland

Kulturminnefondet

Aldri før har Kulturminnefondet mottatt så mange søknader på ett år. Ved 1. desember passerte vi 2000 innsendte og totalt endte man på 2112 ved årets slutt.  

I Nordland så vi i 2021 en økning på 43 prosent sammenlignet med 2020. Dette førte igjen til at Kulturminnefondet ga støtte til 35% flere prosjekter enn året før. 

I 2021 har Kulturminnefondet fordelt 135 429 000 kroner, og blant de som fikk støtte finner vi et stabbur i Punsvika utenfor Narvik, som har fått tak og kledning oppgradert med 18.000 kroner av våre midler. Nå skal stabburet bli til et aktivt museum for snekkerverksted og husflid.  

Les også:  Støtter 40 ulike folkehelsetiltak i Nordland

En større sum gikk til Sakrisøy Rorbuer i Moskenes, som fikk et tilskudd på 800.000 for å sette i stand skifertak på 3 rorbuer slik at turister og overnattingsgjester kan sove trygt og tørt også i fremtiden.   

– Vi er veldig fornøyde med at så mange har søkt om støtte, for det betyr at stadig flere ser verdien av å ta vare på kulturminner, og at de ser at byggene de bor i og drifter har en verdi i lokalsamfunnet, sier styreleder i Kulturminnefondet Tine Sundtoft.  

Les også:  Vil teste ut grønn luftfart i nord

Det er er mange boliger det søkes om; hele 68 prosent av søknadene faller inn under kategorien “Private bygninger”, og av disse er 56 prosent “Beboelseshus”. I tillegg kommer det 118 søknader for næringsbygg, 66 søknader for fartøy og 128 søknader gjaldt rullende kulturminner som biler, busser og togvogner.  

– Når vi gir tilsagn til prosjekter, handler det om ombruk og gjenbruk. Og bruk. Kulturminnefondets visjon er “Vern gjennom aktiv bruk”, og det er målet for prosjektene vi gir støtte til. Boligen skal bos i, låven kan brukes til kunstgalleri, fabrikken kan brukes til café, fergen kan brukes til kulturscene, veteranbilen kan brukes på veien også videre, forteller Kulturminnefondets direktør Simen Bjørgen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.