Rekordmange norske arbeidsplasser tapt på grunn av grensehandel

kaffe te mineralvann

Nordmenn har satt ny grensehandel-rekord, viser tall fra SSB. Dermed settes det også ny rekord i tapte norske arbeidsplasser.

Grensehandelen utgjør per 3. kvartal 17,6 milliarder kroner i året. Veksten mot tilsvarende kvartal i fjor er på hele 15,1 prosent, noe som er en stor økning. Cirka 11,4 milliarder kroner er dagligvarer. Dette tilsvarer omsetningen til 380 norske dagligvarebutikker av middels størrelse.

Det er ikke bare antall kroner nordmenn bruker på grensehandel som øker. Antall turer over grensen har også en økning på over 20 prosent siste år (per 3. kvartal).

Den økte grensehandelen har store konsekvenser for norsk handel. Menon Economics beregnet i 2017 at grensehandel har ført til tap av 5.375 arbeidsplasser innen handel. NHO Service og Handels beregninger fra november 2019 viser at dette tallet nå har steget tilover 6000. For dagligvarehandelen utgjør de tapte arbeidsplassene cirka en ansatt per norske dagligvarebutikk.

Les også:  Coop vil gjøre det lettere for kunden å velge sunt brød

– Høye norske avgifter skaper grensehandel for milliarder. Vi i NHO Service og Handel etterlyser at politikerne tar problemet med den skyhøye grensehandelen på alvor. Vi må stoppe den omfattende lekkasjen av verdiskapning og arbeidsplasser fra Norge til Sverige, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Norsk varehandel, hvor den største andelen er dagligvarehandel, opplever begrenset vekst på + 1,6 prosent hittil år mot tilsvarende periode i 2018. Veksten innen grensehandel har over tid vært høyere enn for varehandel i Norge. Det utgjør dermed en stadig større andel av nordmenns totale varehandel, og 7 av 100 kroner vi handler mat for går nå til en butikk over grensen.

Les også:  Britene får ikke nok norsk fisk til fish & chips

Noe som kan gjøre situasjonen ytterligere verre er Systembolagets ønske om å senke prisen på øl, ettersom de er lei av at svensker handler billig øl i Danmark.

– For å få bukt med den økende grensehandelen er reduksjon i de norske særavgiftene – spesielt avgiften på sukkerholdig drikke og drikke med søtstoff, et viktig virkemiddel, sier Kaltenborn.

Hun trekker fram Danmark som har klart å halvere grensehandelen mot Tyskland ved hjelp av tilpasning av avgiftsnivå på utsatte varer.

Les også:  Norge og Storbritannia forplikter seg til et tettere maritimt samarbeid

– Dette har økt innenlandsk produksjon og salg av varer, samt økt skatteinntekter til staten, sier hun.

NHO Service og Handel ser fram til regjeringens lansering av grensehandelsbarometeret, som skal gi et bedre faktagrunnlag for å analysere grensehandelen.

– Et grensehandelsbarometer vil trolig øke forståelsen for hvor alvorlig denne utviklingen faktisk er for norske arbeidsplasser og norsk økonomi, men det vil neppe i seg selv snu utviklingen, sier Kaltenborn.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.