Reinsdyr-sesongen er her: Derfor skal du ikke tine frossent reinsdyrskav

handeland

Akkurat nå får du ferskt reinsdyrkjøtt i dagligvarebutikken. Men ett reinsdyrprodukt forbereder du faktisk best fra frossen tilstand.

Finnmark Rein, er Europas største produsent og leverandør av reinsdyrkjøtt og den første som begynte å tilby ferskt kjøtt i dagligvarebutikker i Norge. 

– Vi leverer alt fra stek til skank og indrefilet som ferskvare, men det er ett av produktene våre du alltid finner i frysedisken – nemlig reinsdyrskav, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.

Reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt som gjennomstekes svært raskt. I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

– Du kan steke skavet rett fra fryseren, men aller best resultat får du med halv-tint råvare. Da er det enklere å separere stykkene, mens du samtidig beholder så mye av fuktigheten i kjøttet som mulig, sier Smuk Figved.   

Fra fryser til bord på 1-2-3:

1.     Smelt litt smør i en svært varm panne eller gryte

2.     Fres frossent reinsdyrskav i flere små porsjoner i tre til fire minutter

3.     Server på ristet brød med kremost og rørte tyttebær

Råvaren reinsdyrskav har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset. 

Les også:  Slik pakker du feriebilen

Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet. 

– Reinsdyrskav er et kjapt festmåltid. Med litt rømme eller fløte, poteter og rørte tyttebær kan du diske opp med en eksklusiv middag med ekte viltsmak på null komma niks, sier Smuk Figved.

Du kan også bruke skav direkte på pizza – det blir perfekt stekt i ovnen og smaker mye mer spennende enn salami eller skinke. 

Reinsdyrkjøtt passer også veldig godt sammen med asiatiske smaker som hvitløk, søt soya, sesamolje og ingefær. Reinsdyrskav i wok er en rask og enkel vinner i høstmørket.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

6 fun facts om rein:

1. Reinbukken feller gevir før jul, derfor er Rudolf sannsynligvis en jente!

2. Reinsdyrkjøtt inneholder mindre enn tre prosent fett og mange viktige vitaminer.

3. I Kina spiser de andre deler av reinsdyret. Finnmark Rein selger blant annet penis, testikler, bein og kraft til kineserne.

4. Reinsdyr er gale etter sopp, og vandrer langt inn i bjørkeskogen på soppjakt.

5. Forskere fra Universitetet i Tromsø har funnet ut at reinsdyr blir helt døgnville i midnattssola.

6. Reinen var her lenge før oss — den har vandret på vidda i minst 9000 år.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.