Regjeringen vil endre bolighandelen til å bli mer kjøpervennlig

nbbl

Regjeringen vil gjøre bolighandelen tryggere og med færre konflikter. Løsningen deres er å endre avhendingsloven fra å være kjøperfiendtlig til å bli selgerfiendtlig. Til tross for at du som både boligkjøper og boligselger er forbruker.

I dag har du som selger av en bolig mulighet til å ta «som den er» forbehold. Det betyr at kjøperen av boligen sjeldent kommer noen vei med krav under 5% av boligens verdi dersom du som selger ikke har kjent til manglene. Det betyr at feil og mangler under kr 250 000 for en bolig til 5 millioner, ikke har blitt godkjent.

Fra kjøperfiendtlig lov til selgerfiendtlig lov
Nå foreslår regjeringen å forby muligheten til å ta «som den er» forbehold ved salg til forbrukere. Du som kjøper av en bolig kan rette krav mot selgeren for feil det koster mer enn kr. 10 000 å utbedre.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Det betyr 0,2 % ved en bolig til 5 millioner. Regjeringen ønsker ved dette å endre avhendingsloven til å bli en selgerfiendtlig lov.

Både selgere og kjøpere er forbrukere
I de fleste bolighandler er både selger og kjøper forbrukere. Dagens lov behandler ikke kjøper som forbruker, mens lovforslaget fra regjeringen behandler ikke selger som forbruker.

– Lovforslaget fra regjeringen burde ta inn over seg at både selger og kjøper er forbrukere. Forbrukervernet svekkes ikke ved regjeringens forslag, men det blir heller ikke noen forbedring siden det behandler selger dårlig. Dette burde derfor vært langt mer balansert, sier Henning Lauridsen, avdelingsdirektør interessepolitikk og jus i NBBL.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Vil gi flere konflikter
NBBL tror forslaget vil føre til flere konflikter i bolighandel. Siden terskelen for å fremme mangelskrav blir så lav, vil det naturligvis bli langt flere forhold som betraktes som mangler. Dette er i seg selv uheldig.

På den annen side vil en positiv virkning av forslaget være at selger vil være interessert i at det hentes inn en god tilstandsvurdering fordi man har interesse i å opplyse kjøper best mulig om boligens tilstand. Det vil likevel være mange mangler som aldri vil avdekkes i en tilstandsvurdering. Dessuten er det viktig at både innhold og omfang i en tilstandsrapport er forståelig for forbrukeren.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– De eneste som virkelig har grunn til å feire forslaget er takstbransjen. De vil får flere oppdrag og tjene gode penger, kommentere Lauridsen.

Stortinget bør sende hele lovforslaget tilbake
Intensjonen bak lovforslaget er god, nemlig å gjøre bolighandel tryggere. Det blir den definitivt ikke for boligselgere.

NBBLs forslag er at hele forslaget kastes, og at det nedsettes et lovutvalg som får i oppdrag om å komme med forslag til endringer i avhendingsloven som vil føre til tryggere bolighandel – også for selgere.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.