Rådgiverne i skoleverket må strammes opp!

vb

De neste årene kommer vi til å mangle så mye som 4500 rørleggere her i landet. Kompetansen om håndverksfag hos dem som skal gi råd til ungdommene er svært mangelfull og utvilsomt en av årsakene til at situasjonen er kritisk.

Øystein Kjellsen, står bak meningen, han er administrerende direktør i Rørleggerkjeden VB og mener det burde vært satt inn langt flere tiltak for å oppmuntre ungdom til å velge seg til håndverksfag. Kjellsen har selv bakgrunn fra den private utdanningsinstitusjonen Sonans, og var med å etablere en rekke videregående skoler rundt omkring i landet.

Les også:  Krisetall: Kjøpefesten over i varehandelen

-Den typiske rådgiveren i ungdomsskolen har høyere utdannelse. Er det rimelig å anta at denne rådgiveren gir råd om å ta yrkesfag? Det er ikke en karrierevei de kjenner fra egen erfaring, sier Kjellsen. 

Selv legger han stor vekt på at søkere til roller som ingeniører, prosjektledere eller andre ansvarsfulle verv i byggenæringen skal ha praktisk erfaring fra byggeplass og en yrkesfaglig bakgrunn. 

– Jeg vil ha dem som kan faget i praksis og ikke bare i teorien. Sånn sett er yrkesfag et springbrett til en lang rekke attraktive stillinger, sier han.

Les også:  Enighet i meklingen for offshore helikopter

I dag er kun to prosent av rørleggerne i landet jenter. Det er på langt nær godt nok. De andre håndverksfagene har like dårlig kjønnsfordeling, men det er en mager trøst og bidrar mest til å understreke at vi står overfor en samfunnsutfordring. 

-Bedre kjønnsbalanse har betydning for hele samfunnet. Et arbeidsliv som ikke utnytter potensialet som ligger i halve befolkningen går glipp av halve kompetansen, sier Kjellsen.

Les også:  Samordna opptak har åpnet for søking - Nå kan du velge mellom rekordmange studier

Han gir ros til Ingeborg-nettverket som jobber for å fremme kvinner i rørfag. I 1967 ble Ingeborg Markussen autorisert som første kvinnelige rørlegger i Norge. Etterpå har altfor få kvinner gått i hennes fotspor.

– IT-bransjen stod overfor lignende utfordringer for ti år siden. Så ble Oda-nettverket opprettet, og med målrettet innsats er mannsdominansen snudd. Det blir stadig flere kvinner som jobber med IT.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.