Problemer med kløe og utslett? Nå er det høysesong for veggedyr

norsk hussopp forsikring

Veggedyr kan være vanskelig å bli kvitt når de først har blitt med deg hjem. Slik unngår du at de blir med hjem i kofferten!

Alle som reiser mye har hørt skrekkhistorier om hotellsenger fulle av veggedyr, eller «bedbugs». Veggedyr er parasitter som lever av vårt blod. Høysesongen er etter sommerferien, men de kan dukke opp i madrassen din gjennom hele året.

– Vi har opplevd en økning av veggedyrtilfeller både i Norge og internasjonalt, fordi vi reiser mer. De sniker seg ofte med i kofferten eller bagen, men det trenger ikke være fra et eksotisk sted. Det kan like gjerne være fra en campingplass eller fotballturnering, forteller Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Høy standard på overnattingsstedet er heller ingen garanti mot veggedyr, som trives like godt på et 5-stjernershotell som på et vandrerhjem for backpackere.

Les også:  Over 1 million til folkehelse i Nordland

– De finnes i alle typer senger, og kan kommer uansett hvor høy kvalitet det er på oppholdsstedet. Problemet er at det kan ta tid før de blir oppdaget, sier Stormoen.

Oppdages når det begynner å klø
I mange tilfeller oppdages veggedyrene først når man får utslett.

– Man får et utslett som klør litt, omtrent som myggstikk. Noen ganger kan man også se de største dyrene, eller man finner mørke ekskrementflekker på madrass eller på sengeramme, sier Stormoen.

Veggedyrene er veldig overlevelsesdyktige, og kan gjemme seg i madrassen, sømmer i madrassen og sprekker i rammeverket på sengen. I tillegg formerer de seg raskt.

– Disse dyrene lever i sykluser hvor utviklingen går i flere stadier. De trenger forsyning av blod mellom hvert stadium, og det er ofte da man oppdager aktivitet. Som regel må man ha profesjonell hjelp for å bli kvitt dem, derfor er det så viktig å forebygge, sier Stormoen.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Pass på kofferten
Når du er på reise er det lurt å plassere kofferten et annet sted enn på sengen eller gulvet. Prøv å holde den mest mulig lukket, og unngå at klær flyter rundt på sengen. Undersøk madrassen og lakenet for mørke ekskrementflekker, og be om et nytt rom dersom du er i tvil.

Mistenker du at noen veggedyr har sneket seg med likevel, kan du riste klærne godt før du tar med kofferten inn, og vaske det på høy temperatur eller legge det i fryseren.

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

Slik unngår du veggedyr i kofferten:

Plasser kofferten på bagasjehyllen, en stol eller i badekaret
Hold kofferten lukket, og ta kun ut det du trenger
Sjekk sengen og madrassen for ekskrementflekker
Ikke legg mobil, iPad eller PC i sengen. Veggedyr liker varme og kan krype inn i ladeutgangen eller USB-inngangen

Slik unngår du spredning:

Tøm kofferten og rist alt før du tar det med inn
Vask alle plagg som tåler det på 60 grader eller mer
Legg klærne i en plastpose i fryseren. Temperaturen bør være -18 grader eller mindre over minimum tre døgn
Skaff profesjonell hjelp raskt for å unngå spredning til andre rom

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.