Prisrekord på skrei

Norfra

Høye priser er intet hinder for skreielskende europeere. For skrei vil folk ha selv om prisene aldri har vært høyere.

Årets skreisesong er ved veis ende. Nå er sesongen oppsummert i tonn, kroner og øre. Sammenliknet med fjoråret eksporterte Norge omtrent like mye skrei i år som i fjor, men verdien har skutt i været.

Fra januar til april lå gjennomsnittsprisen på den norske delikatessen på hele 53,4 kroner per kilo. Dermed er rekorden fra 2020 på 47,9 kroner kiloen slått med god margin.

I fjor lå snittprisen på rundt 42 kroner. Sammenliknet med fjoråret er økningen på 28 prosent.

Skreien har blitt en kjent og ettertraktet delikatesse, ikke bare i Norge, men også i Europa. Blant dem som spiser mest skrei er tyskerne, franskmenne og spanjolene.

Les også:  Røykvarsler og pulverapparat: - En veldig billig livsforsikring

– Spanjolene higer etter skrei, og begynner å spørre etter den lenge før sesongen er i gang, forteller Jose Luis Bañeros i det spanske selskapet Arte Morhua.

Arthe Morhua importerer rundt 600 tonn skrei hvert år, og er en av de største på skrei-import til det spanske markedet. I år har prisene vært rekordhøye, men det stopper ikke spanjolene, sier Bañeros.

– I år betalte butikk-kundene rundt 9,50 Euro per kilo mot 8,50 i fjor. Men for spanjolene er skrei en ettertraktet delikatesse som de kjøper uansett pris.

Den erfaringen deler han med Frode Eliassen som er salgsdirektør i Norfra. Norfra eksporterer fersk skrei, hovedsakelig til Spania og Frankrike.

Les også:  Oppdrettsmillioner til tre skoler i Nordland

– Når råstoffet blir dyrere, må vi selge for en høyere pris. Det merker jo kundene, men etterspørselen er bra, og skrei vil folk ha selv om den koster mer.

Han legger til at Spania er et godt betalende sjømatmarked som setter stor pris på fersk norsk torsk.

Til tross for en del dårlig vær og derav perioder med noe ustabil leveranse, sier både Bañeros og Eliassen seg godt fornøyd med skreisesongen anno 2022.

Totalt sett eksporterte Norge til sammen 4 600 tonn fersk skrei til en verdi av 243 millioner kroner i løpet av årets fire første måneder. Sammenliknet med i fjor er det en liten nedgang i mengde på 2 prosent, men en verdiøkning på hele 25 prosent.

Les også:  Salget av lavprisprodukter øker kraftig

Ifølge statistikken er Danmark den største mottakeren av fersk skrei, men fra Danmark sendes det meste av den norske delikatessen videre ut i Europa der den blant annet havner på spanske tallerkener.

Etter Danmark er det Spania som importerer mest skrei. I år var direkteeksporten til Spania på nesten tusen tonn til en verdi av nærmere femti millioner kroner. Målt i tonn er det en lavere mengde enn i fjor.

– Det skyldes nok først og fremst at det i år har gått mer skrei til Spania via Danmark enn tidligere, forklarer Sjømatrådets utsending i Spania, Bjørn-Erik Stabell.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.