Per Einar Guthus – barnevern-helten i Tønsberg

per einar guthus

Tønsberg-mannen Per Einar Guthus er en markant skikkelse som er mye omtalt i media og på internett. Han er omdiskutert, kontroversiell, elsket og hatet. Men mest elsket, særlig av de familiene han hjelper.

Etter bivirkninger av en vaksine i Befalskolen ble Per Einar i 2011 uføretrygdet. Det var etter en disputt med sin lege at Per Einar for alvor ble engasjert i debatten om barnevernet. Legen sendte nemlig en grunnløs bekymringsmelding om hans omsorgsevne.

Bodøposten.no har intervjuet barnevern-helten i Tønsberg.

Er du født og oppvokst i Tønsberg?

– Jeg jeg har bodd i Tønsberg hele mitt liv, og har vært aktiv innenfor ungdomsarbeid, musikk, og har jobbet hele tiden variert frem til 2007, da symptomene på ME ble for utfordrende.

Hvordan ble du engasjert innen menneskerettigheter og barnevern?

– Jeg liker mennesker, og har også jobbet med eldre. Jeg gikk to runder med full sjekk av meg og guttene, men barnevernet måtte trekke seg ut etter at jeg klaget til Fylkesmannen. Neste gang var en god stund senere, da jeg skulle kjøpe kebab i et gatekjøkken. Han som vanligvis stod å serverte, lå på gulvet på bakrommet og gråt. Jeg gikk inn til ham, og spurte hva det var som hadde hendt, og han fortalte at barnevernet hadde tatt barna hans, og at han ikke skjønte hvorfor. Alt av papirer var på norsk, og de som flyktninger kunne ikke lese det. Så han spurte meg om jeg kunne hjelpe ham og kona. Jeg svarte ja, og det ble inngangsporten til et system folk ikke i sin villeste fantasi vil tro skjer i Norge. Nå har jeg holdt på med saken gratis i 6 år. Senere viste det seg at jentene var gitt bort til ei venninne av saksbehandler. De påstod at faren hadde slått barna, men dette ble avkreftet i dommeravhør og i nøye granskning av politiet. Familien har nå fått erstatning for urettmessig undersøkelse. Jeg tok med familien til NRK Vestfold, som tok saken. Deretter startet barnevernet i Tønsberg ny sak på meg og min familie igjen. Barna til den kurdiske familien er nå ødelagt. De får mat laget av svin, og er satt opp mot sin egen religion. De nektes samvær med sine foreldre, gutten har blitt flyttet 6 ganger, og har blitt svært utagerende.

Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

Barnevernet i Tønsberg går nå ut i Tønsbergs Blad og sier de har «stålkontroll». Har de det?

– Dette med barnevern er en skjult økonomii, alt uten innsyn. Barnevernet har INGEN kontroll, men gir uttrykk for det, og hele artikkelen er laget som et svar på hva jeg skrev i avisen. Tønsbergs Blad skriver lite om folk som sliter med barnevernet.

Hvor henter du energien til å kjempe for utsatte mennesker fra?

Les også:  – Helse Nord må endre kurs

– Hente energien fra? Jeg er ufør, og har «gode» og mindre gode dager. Den saken barnevernet kjørte sak mot meg med betalt sakkyndig, førte det til at jeg mistet hovedomsorgen for mine barn. Men jeg gikk fra 60/40 til 40/60, og nå er guttene store. Og siden jeg er uten kriminelt rulleblad, uten rushistorikk og uten økonomiske problemer, så må jeg nesten se på dette som et «kall». For det har kostet mye.

Les også:  Kraftig motstand mot Helse Nord-planer

Hva mener du må skje med barnevernet? Bør fastlegene overta?

– Barnevernet bør legges ned i den form det er i dag. Og et nytt barnevern bør bygges opp under helse, med de normer, autorisasjon og mål om å hjelpe – ikke skade. Og profesjoner som kan samhandle for å få det beste ut av familiene der barna er satt til verden. Hvor arv og miljø stemmer med barnas egen arv, og hvor de kjenner seg hjemme. Vold og overgrep mot barn er under 3% av sakene til barnevernet, og der er det politiet som bør ta seg av sakene. Det er straffesaker.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.