Påsken er høytid for steinsprutskader i Nordland – 30 skader daglig

gjensidige

Er du bileier, er det en stor sjanse for at du har opplevd dette. Trolig vil flere hundre bileiere i Nordland ende opp med en «rose» i frontruten de neste ukene.

– Når snøen smelter blir småsteiner og annet rask i veibanen virvlet opp, og smeller inn i frontruten, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Flere steder i landet har det i perioder vært bare veier den siste måneden. Det medfører at sesongen for steinsprutskader har startet tidig i år.

Les også:  Sjokktall: Halvparten av kontrollerte restauranter i Nordland fulgte ikke loven!

Nordland måtte over 12.000 bileiere innom et verksted for å reparere ruten eller få den skiftet i løpet av fjoråret. Erstatningene endte på rekordhøye 77 millioner kroner, eller nærmere 210.000 kroner hver eneste dag. Trolig vil minst like mange bileiere i Nordland oppleve denne type skade, også i år.

Det som tidligere «bare» var en glassrute, er nå fylt med ny teknologi som varmetråder, filvarsler, ulike sensorer, farge i glasset og head-up display. I tillegg kan ruten være en del av bilens bærende konstruksjon.

Les også:  Under to mil av riksveiene utbedres med gul midtstripe i år!

– I snitt koster det Gjensidige rundt 12.000 kroner å skifte en rute. Likevel ser vi flere og flere tilfeller der vi har ruteskift med kalibrering som havner på rundt 30.000 kroner, sier Voll.

Hvis du får en rose i frontruten er det viktig å dekke den til raskest mulig med tape. En ubeskyttet sprekk vil bli fylt av skitt, og da kan det være umulig å reparere den. 

Les også:  Vil at Nordland fagskole skal kunne godkjenne egne studietilbud

– Det beste og enkleste rådet er å holde god avstand til bilen foran, men noen garanti mot en liten «rose» i frontruten er det ikke, sier Voll.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.