Parat-enighet i lønnsoppgjøret for frontfaget

sveising

Natt til lørdag ble Parat enig med Norsk Industri på Industrioverenskomsten. Forhandlingsleder for Parat, Kjell Morten Aune, sier arbeidstakerne har fått gjennomslag for flere viktige krav i meklingen, blant annet reallønnsøkning med en ramme på 3,7 prosent.

Parats forhandlingsleder sier enigheten innebærer en ramme for Frontfaget som er i tråd med kravet om en reallønnsutvikling.

– Dette har vært krevende forhandlinger, men vi har oppnådd 4 kroner i generelle tillegg og ekstra 2 kroner til de ansatte i tekstilindustrien. Minstelønnssatsene er økt med 10 kroner. Det er fortsatt usikkerhet til hvordan den faktiske prisstigningen kommer til å bli, men vi har valgt å legge tallgrunnlaget fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) til grunn når vi nå har oppnådd en ramme på 3,7 prosent, sier Aune.

Les også:  Bodø-utviklede heller får arkitekturutmerkelse

Fortsatt usikker prisutvikling
Han sier usikkerhet knyttet til krigen i Ukraina og sanksjonene mot Russland fortsatt vil kunne føre til uforutsett økning i energipriser og matvarepriser.

– I årets oppgjør har vi også måttet ta hensyn til store økonomiske forskjeller mellom virksomhetene i konkurranseutsatt industri. Mange bedrifter går svært godt og leverer store overskudd, mens for eksempel deler av leverandørindustrien er hardt rammet av pandemien, sier Aune.

Les også:  Resirkulert mote fra Bodø kan bli ny trend

Prioritering av lavtlønnede
Forhandlingslederen sier det er avtalt et generelt tillegg til alle på 4 kroner i årets oppgjør.

– Tekstilarbeidere får ytterligere 2 kroner som et lavlønnstillegg, noe som kommer på toppen av det generelle tillegget. Minstelønnssatsene er økt med 10 kroner og vi skal også forhandle lokalt, sier Aune.

Offshore og kompetanse
Aune sier Parat har jobbet inn flere detaljer i avtalen for offshorearbeidere.

– Offshorearbeiderne får bedre forutsigbarhet når det gjelder fritid i hjemmet etter endt arbeidsperiode. De får også rett til betaling ved avbrudd av oppholdsperiode, i tillegg til at arbeid utover avtalt oppholdsperiode gir overtidsbetaling. Alt dette viktige punkter for oss, sier han.

Les også:  Dette må du vite om usaklig oppsigelse

Starten på lokale forhandlinger
Den økonomiske rammen fra oppgjøret er noe alle berørte virksomheter må ta hensyn til.

– Vi vil imidlertid nå i etterkant veilede våre tillitsvalgte til å starte lokale forhandlinger der resultatet fra dette oppgjøret ligger i bunn og ytterligere lønnsøkninger tilpasses den enkelte bedrifts økonomi og lønnsevne. Det er viktig at våre medlemmer får sin del av verdiskapningen i den enkelte bedrift, sier Aune.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.