På fjellet i høstferien? Sko bilen etter forholdene

lys bil

Skal du på fjellet i høstferien, bør du sjekke værmeldingen. – Er det meldt snø dit du skal, er vinterdekk obligatorisk. Skal du ikke det, behold sommerdekkene på enn så lenge, råder Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mange har blitt overrasket over snø på veiene allerede nå i september og vanskelige kjøreforhold da vinterens første snøfall kom til Nord-Norge og på fjellovergangene i Sør-Norge denne uka.

Det er først fra 15. oktober du kan sette piggdekk på bilen i Nordland, Troms og Finnmark. For resten av landet er datoen 1. november. Men det finnes et unntak for piggdekk-bilistene:

Les også:  REMA 1000 har aldri solgt mer grillmat

Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

– Så er det meldt snø dit du skal, kan du skifte til vinterdekk uansett om det er pigg eller piggfrie dekk du har. Men forsvinner snøen eller du skal til steder med bare veier, må du ta piggdekkene av igjen før de fastsatte datoene, opplyser Sødal.

Godt grep er viktig på høstvåte veier
Om høsten er det ekstra viktig å ha dekk med godt mønster fordi muligheten for vannplaning er stor. NAFs klare råd er å heller legge om en ekstra gang, for å sikre at du er riktig «skodd» etter forholdene. Forskriften om tilstrekkelig veigrep gjelder også på mildt føre. Da er piggdekk eller piggfrie vinterdekk dårlig egnet.

Les også:  Se hvor bussen din er på kartet i Nordland

– Vinterdekk er laget for kuldegrader og har med sin gummiblanding spesielt dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader, sier Sødal.

NAF-test med piggfrie vinterdekk kontra sommerdekk:

80 km/t ved 6 varmegrader = 10,5 meter lengre bremsestrekning med piggfrie vinterdekk
50 km/t ved 20 varmegrader = 14,5 meter lengre bremsestrekning med piggfrie vinterdekk

Holder dekkene dine en vinter til?
Det er enkelt å sjekke mønsterdybden på dekkene. Har du ikke en mønsterdybdemåler, kan du bruke en tommestokk eller lignende. Lovkravet til vinterdekk er tre millimeter.

Les også:  Slik blir ladesommeren

– Det er viktig med godt mønster i dekkene, så vi anbefaler at vinterdekkene dine har minimum fire millimeter. Er det mindre, kjøp nye. Det er en billig livsforsikring, sier avslutter Nils Sødal i NAF.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.